Бодрожић: Не постоје консенквенце за објављивање лажних вести

(Извор: Цензоловка) – У политичком и информативном смислу, направљена је велика провалија између две Србије, изјавио је ФоНету потпредседник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић и указао да је највећи проблем што не постоје консенквенце за објављивање лажних вести.

 

 Он је, за серијал Прес Еxтра, оценио да у Србији не постоји уређена медијска сцена од када је Српска напредна странка (СНС) на власти, јер већина новинара не поштује Кодекс. Према ставу Бодрожића, власт инсистира на томе да новинари буду њени послушници и да пласирају лажне вести, како би добили додатне поене међу гласачима, а превасходно да би оцрнили оне који им се супротстављају.

Савет за штампу покушава да натера редакције и новинаре да поштују Кодекс, рекао је Бодрожић новинарки Сандри Крстановић Живковић и објаснио да је проблем што не постоје никакве конснквенце за перманентно објављивање лажних вести. Он се нада да ће доћи време када ће сви који шире лажне вести и брукају професију бити из ње избачени и лустритрани. У свему каскамо, али оно што ситуацију чини још гором је власт која не жели да има независне новинаре, већ послушнике који раде у њеном интересу, тврди Бодрожић.

Он сматра да ће увек постојати медији који су политички наклоњени више десници или левици, али се нада да ћемо доћи до стадијума када ће грађани моћи да извагају шта је истина. Жртве лажних вести данас су обични грађани који медије доживљавају као „неуређену баруштину“, оценио је Бодрожић.

https://www.cenzolovka.rs/etika/bodrozic-ne-postoje-konsenkvence-za-objavljivanje-laznih-vesti/