Бодрожић: Они који загађују медијски простор нису чланови новинарских удружења

(Извор: Цензоловка/Бета) –  Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић изјавио је да највећи број запослених у медијима који крше новинарски кодекс, или не показују солидарност према колегама из других редакција, нису чланови ни НУНС-а, ни Удружења новинара Србије (УНС).

 

Бодрожић је на трибини „Где је нестала новинарска солидарност у Србији?“ коју је организовао недељник Време у просторијама УНС-а, рекао да су већина сада угрожених новинара чланови НУНС-а.

„Они који загађују медијски простор нису чланови НУНС-а, или више нису чланови НУНС-а, а верујем да нису ни чланови УНС-а. Такви новинари или нису чланови ниједног новинарског удружења, или се учлањују у нека новооснована удружења“, рекао је Бодрожић.

На трибини о недостатку новинарске солидарности председник Асоцијације независних електронских медија Веран Матић је рекао да је „од 2008. године на медијској сцени Србије наступио тектонски поремећај, тако да сада имамо ситуацију да је медијска сцена размрвљена“.

„Много новинара и медија је нестало, а нови који су долазили, учили су се у новим околностима где солидарност није на првом месту“, рекао је Матић.

Председница извршног одбора УНС-а Драгана Пејовић је рекла да се од новинарских удружења често очекује да делују и у домену синдикалних активности, а рекла је и да сами новинари „често жртвују питање својих зарада да би могли да имају слободу у раду“.

Представник Независног друштва новинара Војводине Норберт Шинковић је рекао да је „медијска сцена на локалном нивоу девастирана и да није реално очекивати од градјана да показују солидарност с новинарима, уколико ти исти градјани не виде да медији не говоре о њиховим проблемима“.

На трибини је речено да се новинарска удружења питањем солидарности баве у контексту обезбеђивања помоћи за колеге када су угрожене, а постоји намера да се формира фонд за помоћ новинарима при покретању тужби за претње.

 

https://www.cenzolovka.rs/etika/bodrozic-oni-koji-zagadjuju-medijski-prostor-nisu-clanovi-novinarskih-udruzenja/