Боље жалба Савету за штампу, него тужба суду

„Политика“, 6.11. 2011.

Фаза уходавања рада новоснованог тела врло је битна јер ће прва решења те комисије бити одредишна тачка за све будуће поступке, речено у Ужицу.

Ужице – Почетком рада Комисије за жалбе при новооснованом Савету за штампу овај савет је, практично, почео да ради. С тим што је ова фаза уходавања врло битна јер ће прва решења те комисије бити одредишна тачка за све будуће поступке, преко њих Савет стиче подршку јавности и ауторитет пред правосуђем. Идемо у правцу декриминализације увреде и клевете у штампи, жалба грађана на садржај новина и часописа овом савету као регулаторном телу треба да постане важан корак пре него што се неко одлучи на тужбу суду против одређеног гласила.

Ово је речено у Ужицу на прексиноћ одржаном округлом столу представника наших новинарских удружења(УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес), Савета за штампу и локалних медија.

По речима Димитрија Боарова (НУНС), до сада је Савет у два случајадонео одлуке, оцењујући угрожавање приватности и кршење Кодекса новинара: најпре о тексту у листу „Прес“ око једног случаја у Ужицу, кад је оцењено да је приватност личности нарушена, и други пут по захтеву бившег министра Томице Милосављевића због написа објављеног у НИН-у, кад се стало на становиште да недељник НИН није поступио супротно одредбама Кодекса. А да би Савет, додаје Боаров, имао што јачи ауторитет, заговара се начело свеобухватности, окупљање што већег броја медија и различитих интереса.