Данас, TPKnews и Градски портал 018 прекршили кодекс

(Извор: раскринкавање) – Највише полемике на последњој седници изазвала је жалба Ивана Радовановића на лист Данас који му није објавио целокупан одговор на текст Славише Лекића. Радовановић у жалби наводи да је уз његов потпис Данас додао и једну лаж – да је колумниста Информера.

Главни и одговорни уредник Данаса Драгољуб Петровић, са друге стране је тврдио да је Радовановић злоупотребио право на жалбу те да су објавили само онај део који се односи на Славишу Лекића. „Додали смо да је колумниста Информера јер он своје колумне објављује на сајту, понекад и у штампаном издању тог таблоида. Чак је и овај текст који смо му наводно цензурисали, објавио на Информеровом сајту. Ако неко објављује колумне на сајту Информера он је, без обзира колико то било непријатно звање –колумниста Информера“, навео је Петровић у одговору на жалбу.

Већина чланова Комисије за штампу ипак се сложила да је у питању кршење Кодекса у одељку одговорност новинара јер уредници медија по закону морају да омогуће право на одговор.

„Мислим да је право на одговор светиња и не можемо правити ситуацију да онај који нам се допада има право на одговор, а онај који нам се не допада – нема“, рекао је Филип Шварм.

Портал Јужне вести су послале жалбу на Градски портал 018 због тога што су како тврде „преписали вест објављену на Јужним вестима дан раније без навођења извора“.

Градски портал 018 није одговорио на жалбу, а већина чланова Комисије одлучила је да је овај портал прекршио кодекс у делу поштовања ауторства.

И портал ТПК неwс је по мишљењу чанова Комисије прекршио неколико одредби Кодекса новинара Србије. Наиме, овај портал је пишући о председнику општине Петровац на Млави Душку Нединићу користио речи попут „пијаница“, „фашистичка будала“ и слично на шта се Нединић жалио Савету за штампу.

У одговору на жалбу ТПК неwс наводи да су у више наврата покушавали да ступе у контакт са
Нединићем и његовим сарадницима, те да су сваки пут добијали претње или јавно етикетирање као шпијуна и издајница.

„Али без обзира на све то, ми се и даље трудимо да обавештавамо јавност о свим малверзацијама у Браничевском округу, без обзира на све притиске и лажне оптужбе, све док не буду предмет интересовања надлежних органа. Додуше, по неки пут се и ми изнервирамо па имамо по неки испад, што нас, понављамо, не оправдава“, стоји у одговору овог портала Комисији Савета за штампу.

 

Весна Радојевић
https://www.raskrikavanje.rs/page.php?id=531