Дневна штампа 179 пута прекршила Кодекс, Данас и Политика без прекршаја

(Извор: Данас) – Шест дневних новина са националном покривеношћу у Србији објавило је у току августа и септембра 99 текстова којима су повређена права малолетника, показао је мониторинг кршења Кодекса новинара Србије, који спроводи Савет за штампу.

Листови “Ало”, “Курир”, “Српски телеграф”, “Информер”, “Блиц” и “Вечерње новости” укупно су у тих 99 текстова Кодекс прекршили 179 пута, од чега се највећи број прекршаја односи на нарушавање права на приватност, односно откривање идентитета малолетника, саопштио је Савет за штампу.

Како се наводи, највећи број текстова у којима је прекршен Кодекс забележен је у листу “Ало” (42), а најмањи у “Блицу” (4), док у листовима “Политика” и “Данас” у посматраном периоду није било повреда Кодекса које би се односиле на децу.

Ово је први пут да су у оквиру мониторинга, који Савет за штампу ради већ четврту годину, издвојени прекршаји у вези са децом.

Како се истиче, укупан број текстова у којима је прекршен Кодекс новинара за ова два месеца износи 1440, што је знатно више него у истом периоду прошле године, када је забележно 1130 таквих текстова. Највише текстова којима је прекршен Кодекс објавио је лист “Ало” (380), а најмање “Политика” (три).

Савет за штампу ће наводи да ће уз финансијску подршку Дојче веле академије, наставити да прати поштовање Кодекса новинара у дневним новинама до краја године, а коначни резултати биће објављени почетком јануара.

www.danas.rs/drustvo/za-dva-meseca-dnevne-novine-179-puta-prekrsile-kodeks