Форум који гради мостове

(Извор: Дојче веле) – Новинари, јутјубери и тинејџери из 12 земаља су крајем октобра у Београду разговарали о новим дигиталним форматима и етичким питањимиа у новом дигиталном свету. Био је то форум који гради мостове.

Прво питање је намерно постављено провокативно: Шта прекаљени медијски вукови могу да науче од младих новинара? 17-годишња Јована Јовић, једна од оснивачица портала за тинејџере „Youthvibes“ одмах је ударила у срж: „Традиционални медији нама младима не нуде скоро ништа. Ми смо због тога, уз подршку DW Akademje, покренули сопствени интернет портал на којем ће тинејџери писати о темама које заиста занимају тинејџере.“ Такође је уз подршку DW Akademije основан и телевизијски формат „Абразив“ у Молдавији, као и портал за младе „Карике“ у Босни и Херцеговини, који функционишу по истом принципу.

Управо с тим имају проблем многи етаблирани медији на Западном Балкану. Свима је јасно да у времену Фејсбука, Инстаграма и Снепчата не могу да допру до младих, али се вајкају да им одобре да сами праве своје програме.

Млади за младе

„Медији данас морају да буду храбри иновативни“, нагласио је Клаус Даман, руководилац програма за Србију и Западни Балкан DW Akademije. Храбри и иновативни као на пример јавни сервис Црне Горе (РТЦГ). Ова телевизија, уз подршку DW Akademije образује тинејџере за видео-блогере или кратко речено „влогере“. Помаже им око видео продукције и објављује њихове радове од октобра на Јутјуб каналу „Hexatorm“. „У почетку сам била скептична хоћемо ли уопште пронаћи младе и талентоване и хоћемо ли моћи да их мотивишемо“, каже Маја Ђуретић-Мрдак. „Онда сам видела ових шест младих људи и била сам више него одушевљена.“

Својим називом форум Brave New Media подсећа на чувену књигу Олдуса Хакслиија „Врли нови свет“, (Brave New World) и жели да укаже и на тамне стране дигиталног света. „Ми, људи из медија, бисмо морали бити свесни сопствене одговорности“, каже Даман.

Тинејџер критикује главног и одговорног уредника

Велико интересовање привукла је студија Савета за штампу  у Србији која је представљена на форуму. Савет за штампу је у последњих два месеца забележио око 100 случајева повреде дечијих права, пре свега у таблоидима. Посебно је уочљиво било извештавање о малолетним жртвама сексуалног злостављања да се исте врло лако могло идентификовати.

Током дискусије која је потом уследила, главни и одговорни уредник једног од највећих српских таблоида се жалио како се његов лист константно критикује, док се, према његовим речима, у другим земљама нико не узбуђује око сличних садржаја. На ово је један 17-годишњак реаговао правим речима: „Је л’ треба ми млади да од вас искусних новинара учимо како је најбоље сопствене грешке оправдавати грешкама других?“ Потом је у сали уследио громогласан аплауз.

Сива зона друштвених мрежа

Занимљива дискусија се развила између Јутјубера, Инстаграмера и публике око питања – колико одговорно се понашају „инфлуенсери“. Да ли на пример сме конзумирати дрогу пред укљученом камером и приказивати последице? А то је радио Ренс Полан на Јутјуб каналу „DrugsLab“, који узгред буди речено, финансира холандска влада. Говорило се и о „сукобљавању јутјубера“, посебно виралном у Србији. Како сузбити „hate speech“ и „cyberbullyиng“ на друштвеним мрежама? Колику одговорност сносе YouTube & co? Морају ли спонзори нешто да предузму када је реч о овим каналима, или је то на крају одговорност родитеља да контролишу шта им деца гледају?

Градити мостове

Форум „Браве Неw Медиа“ финансира немачко Министарство за економску сарадњу и развој, а у сарадњи са ОЕБС-ом се одржава већ други пут. Са више од 300 учесника из земаља југоисточне Европе, Немачке, Холандије, Молдавије и Грузије овај форум се већ етаблирао као градитељ мостова. Тинејџери дискутују с одраслима. Продуценти медија за децу и младе из различитих земаља су разменили искуства и разговарали о могућој сарадњи.

Млади су се такође, у додатном програму, могли окушати у медијским пословима: као фотографи, видео новинари или тв водитељи. Најбољи радови су на крају форума награђени. Врхунац овог програма је био спид дејтинг. Тинејџери, новинари и активисти на друштвеним мрежама су имали по пет минута времена за упознавање једног партнера, а онда су прелазили код другог партнера.

Следећи дводневни форум је планиран за крај октобра 2019, такође у Србији.

www.dw.com/sr/forum-kojи-gradи-mostove/a-46225042?maca=ser-rss-ser-all-1494-rdf