Информеру јавна опомена због текстова о Ђиласу

(Извор: Раскрикавање) – Због серије текстова о Драгану Ђиласу којима се „континуирано и упорно води кампања против некога чији се политички ставови не допадају редакцији“ и којима се крши принцип одговорности новинара и истинитости извештавања, Комисија за жалбе Савета за штампу изрекла је јавну опомену таблоиду Информер. У два поступка која је покренуо Марио Спасић из Савета „Транспарентност“ против листа Данас, Комисија је оценила да није било кршења Кодекса.

Један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас поднео је овом саморегулаторном телу жалбу због осам текстова објављених у Информеру током јула, августа и септембра који, како је навео у жалби, садрже говор мржње.

У њима је, стоји у жалби, означен као „лопов, опозициона банда, идиот, бахати кретен, неко ко се залаже за независно Косово, неко због кога Срби са севера Косова и Метохије неће живети у Србији, ко планира насилно рушење власти у Србији, тајкун, издајник, плаћеник и сл“.

Комисија је оценила да у спорним текстовима несумњиво има мржње, али су истакли да постоји јасна разлика између тога и говора мржње забрањеног законима и који представља облик дискриминације.

„Уколико би се овакви ставови третирали као говор мржње, практично не би било дозовољено рећи ништа против политичког противника. Ограничавање слободе говора је могуће једино ако је то неопходно у демократском друштву, што, по оцени чланова Комисије, овде није случај, те стога сматра да нису прекршене одредбе Кодекса које се односе на забрану говора мржње“, навела је Комисија.

Ипак, како су навели, језик мржње који Информер користи је неприхватљив са професионалног и етичког становишта, а извештавање којим се упорно и континуирано води кампања против некога чији се политички ставови не допадају редакцији указује на то да намера медија није да информише, већ да се укључи у политичку борбу.

Због свега тога, као и због немодерације коментара који садрже увреде, Информеру је изречена јавна опомена.


Лист Данас није прекршио Кодекс

Два текста о кривичној пријави Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције „Транспарентност“ против организације „Подржи живот“ Сергеја Трифуновића, била су повод за жалбу коју је поднео Марио Спасић из „Транспарентности“ против листа Данас.

Реч је о текстовима „Марио Спасић тужи Трифуновића а сам крије податке о пословању“ и „Кривична пријава против Сергеја Трифиновића“ у којима је, према Спасићевом мишљењу, прекршен принцип истинитости извештавања и новинарске пажње, а тврдње се износе „паушално, без објективних мерила и са недостатком било каквих критеријума за оцене“.

Комисија је оценила да Спасић у жалби није демантовао ниједан навод из текста већ да полемише са закључцима ауторке текста.

„Тако рецимо он не спори да није предавао финансијске извештаје 13 година, већ тврди да таква законска обавеза не постоји, што није тачно. Такође, тврди да нема везе са Владом Србије, иако је Министарство здравља формирало радну групу за борбу против корупције у здравству, чији је он, по саопштењу које је тада објавило Министарство, главни координатор, а у медијима је више пута давао изјаве о тој улози“, навела је Комисија и оценила да Данас није прекршио Кодекс.

Марија Вучић

www.raskrikavanje.rs/page.php?id=296