Курир прекршио кодекс новинара текстом о Ани Лалић

(Извор: нунс) – Комисија за жалбе Савета за штампу одлучила је да је Курир прекршио Кодекс новинара Србије текстом “НОВИНАРКА АНА ЛАЛИЋ СВЕСНО ЛАГАЛА: погазила кодекс да би унела страх међу људе“, објављеним 7. априла 2020. године, а Куриру је наложено да одлуку објави у свом онлајн издању.

Са девет гласова “за” и једним “уздржаним” чланови Комисије закључили су  да је Курир овим текстом против Ане Лалић изнео неосноване оптужбе и клевете, као и да није поступио у складу са правилима професионалне пажње, а новинар Златко Чобовић, који је поднео жалбу, иначе члан Комисије, није учествовао у расправи и гласању.

Комисија је оценила да колегиници која је “оптужена” да је лагала није пружена могућност да одговори на овакве тврдње, чиме је прекршена и одредба о обавези новинара да консултује више извора и омогући им да изнесу свој став.

Чланови Комисије су закључили да се, у опреми текста пре свега, изричито тврди не само да је Ана Лалић лагала, већ да је “свесно лагала и погазила Кодекс да би унела страх међу људе”.

Ово је изнето као чињенична тврдња, а не као критичко мишљење о њеном тексту, како је наведено у одговору на жалбу. Оваква изричита тврдња није било чиме поткрепљена, нити се  може доказати да је новинарка свесно лагала и са којим циљем, наведено је у одлуци Комисије за жалбе Савета за штампу.

Чобовић је у жалби указао је да Курир изнео неосновану, непроверену, недоказану тврдњу да је “неодговорна новинарка Ана Лалић лагала”, иако ниједан надлежни орган није званично утврдио да су информације које је она објавила 1. априла 2020. године, на порталу Нова.рс, у тексту “КЦ Војводине пред пуцањем: без заштите за медицинске сестре”, лажне, нетачне и неистините.

Он је истакао да суд, а не Клинички центар Војводине (КЦВ), утврђује да ли је информација тачна или нетачна, лажна или истинита и да ли је информацијом обманута јавност.

Објаснио је да је КЦ Војводине објавио податке о стању на залихама медицинске опреме у КЦВ  на дан 2. априла 2020. године, што је пренео Курир, односно да је саопштење КЦВ уследило после објављивања текста на порталу Нова.рс и односи се на период од 2. априла, а не до 1. априла.

У саопштењу није изричито наведено да су те залихе распоређене у болнице КЦВ, да су на располагању медицинском особљу, и од када се користе.

Адвокат Курира је оценио у одговору на жалбу, да су сви наводи из жалбе нетачни, као и да је текст написан у складу са свим правилима новинарске струке и Закона о јавном информисању. Наслов текста Ане Лалић представља тврдњу о чињеницама и то нетачну тврдњу, јер је КЦВ документовао неистинитост такве тврдње, навео је заступник Курира.

Основно јавно тужилаштво у Новом Саду одбацило је кривичну пријаву против Ане Лалић за кривично дело ширење панике и изазивање нереда изношењем или преношењем лажних вести.

Текст одлуке Савета за штампу можете погледати овде.

 

http://www.nuns.rs/info/news/48275/kurir-prekrsio-kodekds-novinara-tekstom-o-ani-lalic.html