Медији „пали” на истинитости, новинарској пажњи и поштовању приватности

(Извор: Раскрикавање) – Лист Српски телеграф и портал Pressonline добили су јавне опомене од Комисије за жалбе Савета за штампу јер су у два текста прекршили одредбе кодекса које се тичу истинитости извештавања, новинарске пажње и поштовању приватности.

Српски телеграф је објавио, а Pressonline.rs пренео текст „Софија Милошевић 2000. евра за ноћ”, о томе да су фотографије ове глумице и манекенке освануле на сајту за пословну пратњу. У текстовима се сугерише да се Милошевић бави тиме и да за ноћ наплаћује 2.000 евра.

Она је у жалби Комисији навела да је реч о бруталној неистини којом јој је нарушен углед.

„Изнете су тврдње за које нису понуђени никакви докази сем информација које су пронађене на сајту упитног кредибилитета. Лист износи веома озбиљне оптужбе, без икакве ограде или даље провере, па чак и без озбиљнијег покушаја да аутентичност информација са сајта за пословну пратњу провери код саме Софије Милошевић”, наводи се у образложењу Комисије.

Под истим образложењем, јер се ради о истом тексту, Комисија је изрекла јавну опомену и порталу Pressonline.rs.

Комисија је одлучивала и о жалби Београдског центра за људска права против Курира, због увредљивих коментара читалаца испод текста о смрти Кофија Анана, „О покојнику све најлепше”, на Фејсбук профилу овог таблоида, које је редакција у неком моменту уклонила.

Комисија је закључила да објављени коментари јесу у супротности са Кодексом који забрањује дискриминацију, у овом случају, на расној основи. Ипак, како су навели, свесни су тога да редакције не могу да раде претходну модерацију коментара.

„Ипак, редакције су обавезне да такве коментаре уклоне одмах по сазнању да су увредљиви, дискриминаторни, да садрже говор мржње или да на било који начин нису у складу са етиком професије”, истиче Комисија.

Без опомене Савета за штампу, осим Курира, прошао је и Ало. Комисија је одлучивала о неколико текстова у овом листу о бившем директору Београдске пословне школе Ђуру Ђуровићу, оцењујући да је постојао интерес да се пише о томе, као и да Ђуровић, због функције коју је обављао, мора да буде спреман да истрпи критике.


Прекршена начела Кодекса

Начело истинитости Кодекс дефинише као обавезу новинара да прави јасну разлику између чињеница које преноси, коментара, претпоставки и нагађања, као и да, кад је то неопходно, консултује што више извора и омогући им да изнесу свој став.

Новинарска пажња подразумева обавезу новинара да приступа послу са дужном професионалном пажњом и да не сме слепо да верује извору информација, односно да мора да води рачуна о томе да извори често следе своје интересе или интересе друштвених група којима припадају, и своје исказе прилагођавају тим интересима.

Поштовање приватности, према Кодексу, новинара обавезује да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише.

www.raskrikavanje.rs/page.php?id=267