Милиони се из буџета сливају најгорим медијима у земљи, држава ништа не ради да то заустави

(Извор: цензоловка) – Извештај Савета за штампу о суфинансирању медија који крше етичке стандарде показао је да већина комисија које додељују новац из буџета не мари за правила, те шаком и капом дели новац и медијима који свакодневно крше Кодекс. И поред тога што Министарство надзире примену закона и правилника, државни секретар тврди да оно нема утицај на локалне самоуправе 

Као и претходне четири, и ове године је на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката настављено финансирање таблоида и медија који крше Кодекс новинара – упркос кршењу правила које је прописала држава.

Комисије, састављене од сумњивих медијских стручњака и представника непознатих новинарских удружења, у великом броју случајева нису узимале у обзир мере које су регулаторна тела изрицала појединим медијима, већ су их, напротив, награђивале милионима за кршење професионалних норми и етике.

Тим питањима бавио се Савет за штампу у извештају „Суфинансирање медија који крше етичке стандарде“, који је показао да је од укупно 183 конкурса, на чак 86 новац додељен медијима који су једном или више пута прекршили Кодекс: дневним таблоидима Информер, Курир, Ало, Вечерње новости, затим Афери, Гласу Западне Србије, Озонпрессу, порталима Република, Србија данас, епанцево.рс.

 

Ови медији новац нису добили на укупно 30 конкурса, али само у три случаја постоји јасно образложење да су пројекти одбијени због изречених мера Комисије за жалбе Савета за штампу.

Највише прекршаја Кодекса имао је портал епанцево.рс, који је, према извештају Савета за штампу, на шест пројеката зарадио 8.660.000 динара. Савет му је изрекао чак девет опомена током прошле године због вишемесечне хајке на панчевачког новинара Ненада Живковића, због чега их је он и тужио. На два конкурса је таблоид Ало добио 5,9 милиона динара, а Информер 5,5 милиона за 11 пројеката.

У извештају се као примери лоше праксе издвајају Општина Ковачица и Град Београд, јер су и поред обавештења из Савета за штампу да су поједини медији кршили Кодекс, доделили милионе онима који непрестано крше етичка и професионална правила. Тако је Општина Ковачица порталу епанцево.рс доделила 1.960.000 динара, а Град Београд дао таблоиду Ало 5.500.000 динара – и поред шест прекршаја Кодекса.

 

Члановима комисија потребна обука

Гордана Новаковић, секретарка Савета за штампу, каже за Цензоловку да је идеја Савета била да се утврди да ли комисије и у којој мери узимају у обзир мишљење Савета за штампу, односно да ли на доделу средстава утиче изречена опомена Савета за штампу. Од 139 општина које су 2019. године расписивале конкурсе, њих 84 су тражиле мишљење Савета за штампу, али у већини случајева комисије нису узимале у обзир чињеницу да је медиј кршио Кодекс новинара Србије, некада и вишеструко.

„Испоставило се да су сви медији који су кажњавани добили новац – неко више, неко мање. Најдрастичнији пример је панчевачки портал epancevo.rs. Ипак, постоје разлике, и ми нисмо за то да ако медиј једном прекрши Кодекс и ако учини све да се то не догоди поново, да се  елиминише потпуно, јер грешка може свакоме да се деси. Поента је у томе да у Правилнику постоји одредба у којој се каже да се посебно оцењује да ли је медиј предузео мере да се грешка не понови, али ако је неко кажњен девет пута за неколико месеци, очигледно је да није предузео ништа“, истиче Гордана Новаковић.

 

https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/milioni-se-iz-budzeta-slivaju-najgorim-medijima-u-zemlji-drzava-nista-ne-radi-da-to-zaustavi/