Минеко поздравио одлуку Савета за штампу


(Извор:Данас) Британска компанија Минеко Лимитед саопштила је да поздравља одлуку Комисије за жалбе Савета за штампу према којој је портал КРИК прекршио Кодекс новинара Србије текстом о тој компанији.

Минеко је поднео жалбу Савету након што је КРИК, користећи део процурелих банкарских извештаја америчког Трезора (ФинЦЕН досијеи), објавио причу о Минецо Групи. У саопштењу се наводи да КРИК није пренео деманти компаније, а да је потом објавио своје реаговање на деманти које су објавили други медији.

Комисија за жалбе Савета за штампу је на новембарској седници, одлучујући по жалби Минеца, оценила да је КРИК прекршио тачку 6 Одељка ИВ (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи, поштује право на одговор, извињење и исправку и дужан је да благовремено објави одговарајућу исправку, као и тачку 1 Одељка В (Новинарска пажња), по којој је новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом.

У одлуци Савета за штампу се наводи и да је портал КРИК дужан да ову одлуку објави у року од пет дана од дана достављања. КРИК то није учинио до данас, каже се у саопштењу и додаје да је тиме нанета штета Минеко Групи и да су нарушена њена права.

Минеко ће о овој одлуци обавестити своје партнере, како би, барем делимично, ублажили како насталу, тако и штету која може бити проузрокована убудуће, због оваквог поступања портала КРИК, наводи се у саопштењу.

https://www.danas.rs/drustvo/mineko-pozdravio-odluku-saveta-za-stampu/