Новаковић: Кодекс новинара се намерно крши, такмичење таблоида у крвавим детаљима

 

(Извор:Бета) Генерални секретар Савета за штампу Гордана Новаковић изјавила је да је то независно, саморегулаторно тело 2020. године примило 165 жалби, дупло више него годину дана раније, и у највећем броју случајева показало се да је прекршен Кодекс новинара Србије и да су градјани који су му се обратили били у праву.

“Од кад је Савет за штампу почео да ради, жалбе се најчешће односе на кршење првог поглавља Кодекса новинара Србије Истинитост извештавања. То је објављивање дезинформација, нетачних, непроверених информација, из само једног или без извора, неоснованих оптужби, клевета и гласина. Тако је од када је Савет почео да ради, па се и у току 2020. године више од 60 одлука Комисије за жалбе односило на прекршаје ових одредби Кодекса”, рекла је Новаковић за агенцију Бета.
Како је истакла, број жалби је и даље неупоредиво мањи него број прекршаја утврдјених кроз мониторинг који Савет за штампу већ пет година спроводи пратећи осам дневних листова са националном покривеношћу.

“Неки не знају да могу да нам се обрате, или су обесхрабрени, мисле да тиме не могу ништа да постигну и само желе да се што пре заборави да се о њима писало. Из комуникације са некима закључила сам и да се плаше да покрену било какав поступак против медија јер мисле да ће још горе да пишу о њима, да ће у серији текстова бити прозивани из дана у дан”, навела је Новаковић.

Велики број жалби упућених Савету за штампу, рекла је Новаковић, односи се и на необјављивање исправке “што је потпуно несхватљиво посебно кад се има у виду да је то и законска обавеза, а не само по новинарском кодексу, али медији се јако често оглушују на ту обавезу”.

Утисак је у Комисији за жалбе, указала је, да у не малом броју случајева, медији свесно и намерно крше Кодекс, посебно у делу који се односи на истинитост извештавања.

Она је навела да су “честе кампање против одредјених људи, па се објављује серија текстова, из дана у дан, понављањем истих недоказаних оптужби и клевета, а да им се ни не омогући да било шта одговоре”.

Говорећи о мониторингу, она је навела да је укупан број прекршаја новинарског кодекса проше године био мањи него претходне године, што ће, уз тумачење, бити саопштено у бројкама наредне седмице за када је планирано представљање резултата.

Како је подсетила, у периоду јул децембар 2019, у којем је радјен мониторинг, укупно је у свим посматраним листовима евидентирано 5.057 текстова којима је прекршен Кодекс новинара Србије.

Она је навела да је најчешћи прекршај, и по најновијем мониторингу, непоштовање претпоставке невиности, па затим кршење права на приватност.

На питање о различитом односу медија према новинарском кодексу, она је истакла да листови Данас и Политика имају најмање прекршаја од кад се ради мониторинг и у поредјењу са осталима њихови прекршаји су суштински на нивоу статистичке грешке.

“Лист Ало је у последње три, четири године неславни шампион, они су стално на првом месту. На наредна три места су се углавном смењивали Курир, Информер и Српски телеграф”, рекла је Новаковић.

Како је додала, утисак је да постоји једно нездраво такмичење медју медијима посебно кад је реч о рубрикама које се баве црном хроником.

Ту је правило ко ће горе, крвавије, са што више одвратних детаља. Та лествица се стално подиже, па практично нема било какве трагедије, убиства, саобраћајне несрећу, било шта слично, а да можете да издвојите пет текстова о томе у којима је поштован кодекс. И то и кад је реч о начину извештавања и о жртвама и о евентуалним починиоцима”, рекла је Новаковић.

Такав приступ, додаје, новинари правдају речима “па сви други имају не могу ја да немам, шта ће уредник да ми каже”, а уредници тиме да њихова публика то најрадије чита.

Такодје је указала и да постоји “стално кршење етике, културе јавне речи тиме што се преносе ријалити програми у новине”.

“Обавезу да објаве одлуку Комисије за жалбе имају сви медији који су прихватили пуну надлежност Савета за штампу. Дешава се да то не ураде, али ако неко пристане да игра по неким правилима коректно је да их се и придржава. Можемо да одлучимо и о жалби на писање медија који нису прихватили нашу надлежност и да им изрекнемо јавне опомене али они немају обавезу да их објаве”, рекла је Новаковић.

На питање како се изборити са кршењем новинарског кодекса, она је навела да је Савет за штампу настојао да се у Медијску стратегију унесу таква решења да “држава престане са финансирањем медија који то непрекидно чине”, да им се не додељује новац на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката.

“Јер, медији који објављују дезинформације и не поступају у складу са кодексом, не раде ни у јавном интересу па не би требало да добијају новац градјана”, истакла је Новаковић.

На питање о јачању медијске писмености, она је подсетила да је Савет за штампу укључен у такве пројекте и организовао обуке за младе, пре свега студенте новинарства, али и средњошколце, али и едукације новинара о деловима кодекса који се најчешће крше.

“Објавили смо недавно Лексикон медијске писмености намењен младима са објашњењем појмова, пре свега везаних за интернет, шта је троловање, ботовање, фишинг, али и основних појмова из новинарства као шта је вест, лажна вест, зашто су лажне вести заводљиве, шта су дезинформације, како медији функционишу, које су могућности медијске манипулације”, рекла је Новаковић.

Савет за штампу, рекла је, настоји да едукује и старије. Објашњава им да имају право да му се жале због медијских садржаја, организује трибине због њих, настоји да држи седнице Комисије за жалбе пред градјанима у различитим градовима како би могли да се упознају са новинарским кодексом и са саморегулацијом.

https://beta.rs/su-pro-media/supromedia-srpski/140848-novakovic-kodeks-novinara-se-namerno-krsi-takmicenje-tabloida-u-krvavim-detaljima