Новинарски кодекс – безвредан у Србији?

(Извор: Дојче веле) – У Србији су повреде новинарског кодекса честе, али се у вези с тим ретко подносе жалбе. За такве жалбе надлежан је Савет за штампу. Академија ДВ и Савет заједнички хоће да заштите етичко новинарство.

Један 13-годишњак је у једној српској школи спречен да се убије ножем. Отац га је, како је дечак рекао полицији, више пута сексуално злостављао. Полиција је после тога притворила његовог оца.

Тај догађај је за српску булеварску штампу био као поручен. Једна репортерка је до у детаље описивала где је и како отац злостављао сина. Шокирана мајка је рекла да ништа није приметила. Наведени су њихови иницијали, а у градићу са нешто мање од 20.000 становника сви одмах знају о коме се ради – иако још нема никаквих доказа о почињеном кривичном делу.


Бројна кршења новинарског кодекса

Жалбена комисија српског Савета за штампу закључила је да је дотични булеварски лист вишеструко прекршио новинарски кодекс: учеснике је било лако идентификовати, њихова приватна сфера је нарушена. Осим тога, тешка ситуација једног малолетника је искоришћена да би била лансирана сензационална прича, а детаљни описи су билл кршење забране порнографије.

Ретка је појава да Жалбена комисија Савета за штампу и гони такав случај. Само мали део кршења новинарског кодекса се уопште пријављује – прошле године је било око 100 таквих случајева.

При томе је Савет пуким праћењем писања осморих надрегионалних новина током само шест недеља избројао више од 4.700 повреда кодекса.


Отпор власника медија

„Велики број медија и посебно булеварских медија извештава не обазирући се на етичке и професионалне стандарде“, каже Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу: „Неки власници медија чак не дају да ико стави под лупу њихово извештавање.“

Девет година по оснивању Савета за штампу, та институција и даље мора да се бори са великим отпорима. Додуше, њени носиоци су два удружења новинара, УНС и НУНС, као и организације Асоцијација медија и ЛокалПресс. Но, она је финансијски на танком леду. Током протеклих месеци, њен рад је зато био у великој мери осујећен. Нормално финансирање је на видику – али тек од 2019. године.


Печат квалитета

Од почетка августа, Академија ДВ подржава српски Савет за штампу. За Клауса Дамана, менаџера Академије за Србију и Западни Балкан, није важно само да се обезбеди нормалан рад Савета за штампу до краја године: „Идеја је да се етички и професионални стандарди етаблирају као нека врста печата квалитета. По начелу: ове новине се придржавају новинарског кодекса, значи, оне су високог квалитета. Та информација је нешто што занима купце и кориснике.“

О томе се дискутује с менаџерима медија, али важно је да се заинтересује и јавност. Планирају се радионице са ученицима, студентима и представницима невладиних организација. Они треба да науче да препознају када је прекршен новинарски кодекс, и да науче како се подноси одговарајућа жалба.

Случај поменутог 13-годишњака показује да српски булеварски медији не хају много за такве ствари. „Циљ Савета та штампу јесте да се покаже да је медијска индустрија спремна да штити грађане од неодговорних медија и неетичког и непрофесионалног извештавања“, каже Гордана Новаковић.

www.dw.com/sr/novinarski-kodeks-bezvredan-u-srbiji/a-45550518