ПРАВДА ПОБЕДИЛА Разоткривена пропаганда Петровића и Зеленовића: Санкционисани напади на функционере СНС-а

(Извор: ало) – Серија текстова у којима су у медијима блиским Душану Петровићу и Небојши Зеленовићу на најбруталнији начин нападани функционери Српске напредне странке у Шапцу Бобан Бирманчевић и Бранко Вујковић добила је свој епилог у одлукама Савета за штампу.

Ово независно тело које окупља издаваче, власнике штампаних, онлајн медија и новинских агенција, као и професионалне новинаре на седници одржаној 30.4.2020. године, већином гласова донело је одлуку да су “Подринске” текстовима “50 инфицираних у Мачванском округу! Већина заражених из Шапца” и “Да ли су покушаји заташкавања заразе довели Шабац у озбиљну ситуацију?” објављеним 11. априла 2020. године у онлајн издању, прекршиле истинитост извештавања и Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да прави јасну разлику између чињеница, које преноси, коментара, претпоставки и нагађања и да, кад је неопходно, консултује што више извора.

Одлучујући о жалби др Бранка Вујковића, в.д.директора Завода за јавно здравље у Шапцу, чланови Комисије за жалбе оценили су да се у оба текста износе спекулације о томе да Вујковић, као директор Завода и други функционери локалног СНС лажу о броју позитивних на корона вирус и покушавају да заташкају размере епидемије. О томе шта су све у стању да измисле у “Подринским” сведочи и одлука Савета за штампу да су текстом “Завод за јавно здравље није Српска напредна странка”, објављеним 12. марта 2020. године, “Подринске” прекршиле Кодекс новинара Србије и то обавезу новинара да поштује етику и културу јавне речи, али и да поштује приватност.

Савет наводи да су поједини делови текстова на ивици пристојности. Текст садржи увредљиве квалификације које излазе из оквира дозвољене критике рада и понашања јавног функционера и предстваљају личне увреде. Тиме су прекршене одредбе Кодекса које се односе на обавезу поштовања етике и културе јавне речи, као и поштовања достојанства и интегритета особе о којој се пише.


https://www.alo.rs/vesti/politika/nebojsa-zelenovic-dusan-petrovic-sns/311223/vest