Професионални и етички стандарди у српском новинарству

(Извор: РТВ ) НОВИ САД – Представници Друштва новинара Војводине, Савета за штампу и медија, на округлом столу на тему “Професионални и етички стандарди у српском новинарству”, отворили су питања медијске писмености, етичких стандарда и економског статуса новинара. Скуп је одржан у Медија центру Радио-телевизије Војводине у организацији Балкан медија тима.
Искуство Савета за штампу показује да се драстично повећава број кршења кодекса у штампаним медијима. Најчешће се крши прво поглавље – истинитост извештавања.

“Реч је о томе да се објављују информације које или немају извора или нема више извора или није потврђен, да се не разликује спекулација и нагађање од чињеница да се износе неосноване оптужбе, клевете итд., али у последњој години на основу мониторинга који радимо, дневних новина конкретно, ми имамо повећање онога што се односи на заштиту приватности”, рекла је Гордана Новаковић, генерални секретар Савета за штампу.

Иако поштовање новинарског кодекса представља горући проблем, отварала су се и питања трендова у новинарству и дискутовало се о економском положају медијских радника.

“Можда нама у Новом Саду и Београду када говоримо о том материјалном аспекту није то толико, па не могу да кажем лоше, али није толико страшно. Зађите по унутрашњости Војводине или Србије и видећете да се колеге итекако боре пре свега за материјални опстанак”, рекла је Ержика Пап Рељин, председница Друштва новинара Војводине – УНС.

Уредник политичке рубрике у дневним новинама “Политика” , Бојан Билбија, каже да наде за боље сутра има, али да се морамо што стриктније придржавати етичких кодекса.

“Наравно ту негде и држава и сви ти надлежни да буду активнији и да пропишу јаснија правила и да контролишу како се то спроводи. Али не треба заборавити да не могу други све да ураде, мора један природни процес сазревања да прође, он је временски, траје и онда ће све то да дође на своје место”, рекао је Бојан Библија, уредник у дневном листу “Политика”.

Не треба одустајати од напора да се брже прикључимо европским стандардима, јер су они у свету највиши и то је образац којем треба да тежимо. Ми томе стремимо и увек ће бити изузетака, али не треба од тога извлачити правило, подвукао је Билбија.

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/profesionalni-i-eticki-standardi-u-srpskom-novinarstvu_1243485.html?fbclid=IwAR2RhAE1rSCw8R6Q0vLL5yu46tGAyJOr2AJtT3g9TFGFiMGcNm2Jo3lkAiU