Радомировић: Грађани морају да подрже независно новинарство

(Извор: Данас) – Када грађани буду били спремни да издвоје део својих прихода да редовно купују квалитетне новине или се претплатите на њих, тада ће се створити пут ка независном новинарству.

То је јуче рекао председник Удружења новинара Србије и оснивач портала Пиштаљка Владимир Радомировић, одговарајући на питања грађана на Фејсбук страници Данаса, међу којима су била и она о медијском мраку и цензури у медијима.

“Медији нису економски довољно слободни и зато долази до цензуре и аутоцензуре. Свакодневно се борим против медијског мрака, као и годинама уназад. Редовно обавештавамо наше колеге из Европске федерације новинара о катастрофалном стању медија у Србији. Поставља се питање: Шта раде представници других професија поводом тога?“, рекао је Радомировић.

Одговарајући на једно од питања о снажној експлозији у Сарајеву, о којој ниједне новине нису ништа објавиле, председник УНС-а је истакао да ни ситуација у медијима у Србији није завидна.

“У Босни и Херцеговини, као и у Србији нема много медија који су финансијски довољно слободни и имају довољно новинара да могу да истражују приче које су битне грађанима. Такође, у обе земље грађани су сиромашни и не могу да подрже такве медије”, објаснио је Радомировић.

Говорећи о новинарској етици, “Хипократовој заклетви” у новинарству, истакао је да су УНС и НУНС усвојили Кодекс новинара о чијој примени се између осталих стара и Савет за штампу. Један од предлога за Медијску стратегију јесте и да се ојача улога овог саморегулаторног тела на медијској сцени.

„У целом свету, па и тамо где раде „поштени људи“ има озбиљних сумњи у непристрасност медија и новинара. А кад се објави истина, проверена, увек се нађе неко ко сумња.“, објаснио је председник УНС-а.

На питање о томе шта УНС предузима поводом стереотипних наслова о Ромима, објаснио је да УНС сарађује са свим мањинама у Србији. „УНС се као оснивач Савета за штампу труди да се о Ромима у медијима не говори са предрасудама и постоји више одлука Комисије за жалбе Савета за штампу против медија који су тако извештавали.

Пише: Дуња Ракић

www.danas.rs/drustvo/radomirovic-gradjani-moraju-da-podrze-nezavisno-novinarstvo