Самоубиство професије

(Извор: Цензоловка) Пре извесног времена се овдашња медијска групација похвалила да је прва у Србији која има менаџера за етичке стандарде чије ће искуство из Савета за штампу и новинарског удружења помоћи у поштовању професионалних стандарда.

Звучало је добро

 И охрабрујуће, поготово што је у питању професионалац који је дугогодишњим преданим радом у Савету за штампу допринео неспорном расту угледа овог саморегулаторног тела. Деловало је да су и поједини таблоиди схватили да морају да се мењају и пазе шта објављују.

Прекјуче се десила трагедија у којој је преминуло малолетно лице чије је тело пронађено у реци Тамиш. Акција проналажења претворена је у ријалити програм у којем су својим писањем и снимањем Етички кодекс новинара Србије, према наводима НУНС-а, прекршили следећи медији: РТС, Нова.рс, Курир, Еспресо, Телеграф, Вечерње новости, Блиц, Информер, Република/Српски телеграф, Објектив, Директно, Ало, Б92, Пинк и Прва.

Прекршена су правила о поштовању приватности, одговорности новинара и новинарској пажњи. Оваквим извештавањем је прекршено дословно све…

Трагично у овој трагедији је да се на прсте једне руке могу набројати медији који се нису приклонили великој већини која је у исти блок прекршитеља сврстала јавни медијски сервис, таблоиде, провладине и опозиционе сајтове… Зато је ово за мене речит пример самоубиства професије које не може бити правдано интересом јавности.

 

Изузев саопштења новинарских удружења, о овом нико не пише нити говори. Зато што су ваљда сада скоро сви на истој, срамотној страни. Ујединила их је трагична смрт малолетника и неописив бол његове мајке у којем као да сладострасно уживају.

Једина је глас подигла новинарка Анне Мари Ћурчић, која је са неколико потресних објава на твитеру указала колико је све то погрешно. Не знам шта боље и више могу да кажем и напишем него да цитирам њене твитове у којима је сублимирана неописива бол некога ко је искусио губитак, а ко са друге стране зна како треба да функционишу медији.

 

Више пута сам био  у ситуацији да будем део реакција на покушај самоубиства, подршке здравствене, психолошке, психијатријске и, наравно, не могу да уђем у ципеле родитеља, или саме особе која је доведена у стање да покуша самоубиство, али морао сам да се суочим са чињеницама: да немамо никакав озбиљан систем за ефикасније суочавање са овим проблемима, ситуацијама, одговором.

 

И то је системски проблем који је тема за други текст.

 

***

 

Недавно ми се обратила Ан Мари Ћурчић  испред неформалне грађанске иницијативе „За Тебе #ВАЖНОЈЕ“, која има за циљ промоцију заштите и унапређења менталног здравља, а Ан Мари је овако описује:

 

„Иницијатива је покренута у децембру 2018. године, а њене активности, путем истоименог Фацебоок и Инстаграм налога, тренутно прати око 18 хиљада људи из целог региона. Трудимо се да делећи пре свега едукативне садржаје из проверених извора, односно кредибилних извора, као и кроз охрабривање појединаца да отворено говоре о изазовима менталног здравља с којима се суочавају, дамо допринос како у едукацији шире јавности, тако и у дестигматизацији особа које се носе са менталним, односно психолошким потешкоћама или поремећајима.

 

Прошле године смо, уз подршку Фондације Дивац, Балканског фонда за демократију и Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду покренули и нашу wеб страницу www.вазноје.орг за коју се надамо да ће, временом, како је надаље будемо градили, постати један од релевантних извора информисања на тему заштите и унапређења менталног здравља. Уједно смо, на Светски дан менталног здравља (10. октобар) организовали и нашу прву, у надамо се, низу трибина посвећених овој важној теми, а крајем прошле године, покренули смо и успешно остварили иницијативу да Национални СОС линија за превенцију суицида буде бесплатна са фиксних и свих мобилних мрежа. Неке од акција/кампања које смо у претходном периоду реализовали можете наћи и на нашој wеб страници.

 

Обраћамо Вам се са молбом да нам, ако је могуће, помогнете у реализацији једне донаторске акције. Наиме, издавачка кућа „Креативни центар“, недавно нам је донирала 450 примерака књиге „Моћ да се спречи самоубиство“, аутора Ричарда Нелсона и Џудит Гелас. Књига је драгоцени водич за тинејџере који и те како могу одиграти важну улогу у превенцији суицида – феномену који је, на шта упозорава и Светска здравствена организација, све присутнији у популацији адолесцената (суицид је други узрок смрти у популацији младих од 15-29 година).

На наш позив да нам се заинтересовани за примерке књиге јаве, одговорило је више од 20 школа и организација, као и више појединаца из целе Србије, као и Босне и Херцеговине.

Како као неформална и непрофитна иницијатива не располажемо новчаним средствима, молимо Вас да нам изађете у сусрет и помогнете у реализацији ове донаторске акције кроз покривање поштанских трошкова испоруке примерака књиге….“

Фонд Б92 ће помоћи ову иницијативу, али то је само мрва у мору нерегулисаних проблема. Можда на првом месту можемо учинити нешто да овакве књиге буду доступне свим родитељима и деци потпуно бесплатно. За почетак.

А исто тако, за почетак бисмо могли и само да поштујемо законе и кодексе.

Samoubistvo profesije