Савет за штампу изрекао опомену “Информеру” због лажног извештавања о Ракићу

(Извор: Цензоловка) Шеф Управе за Европу УНЕСКО катедре за биоетику Војин Ракић саопштио је да је Савет за штампу изрекао јавну опомену таблоиду “Информер” због тога што је у тексту од 11. августа 2020. године изнео лажне тврдње о његовом приватном и професионалном животу, чиме је прекршио чак шест чланова Кодекса новинара Србије.


“Информер” је прекршио Кодекс у тачкама које се тичу истинитости извештавања, одговорности новинара, новинарске пажње, поштовања приватности, достојанства, интегритета, као и угрожавања деце, стоји између осталог у опомени Савета за штампу.
„Напад режимског таблоида уследио је нако

 

Након што сам као шеф Управе за Европу УНЕСКО катедре за биоетику (Хаифа), јавно, у име Катедре, тражио од надлежних објашњење противречних података о ковиду 19 и стању у домовима за старе и у центрима за социјални рад. Уместо одговора уследила је увредљива насловница у којој сам оклеветан лажним подацима из мог приватног зивота, а моје троје малолетне деце на најбруталнији начин бестидним писањем изложено насиљу“, навео је Ракић у писаној изјави.
Уместо да се изјасни о поменутим питањима режим је, према Ракићевим речима, одобрао да се са њим обрачуна, на приватном и професионалном плану, на, како је истакао, начин недостојан цивилизованим људима и демократском друштву.


„Своју ‘мисију’, као и до сада, спровео је кроз канале и руке оних који служе обављању оваквих нечасних радњи, као и кроз понављање истих радњи од стране председника Вучића лично, током конференције за новинаре у Бриселу, 7. септембра 2020. Тиме је својим сарадницима, у свом познатом маниру, дао знак да крену у офанзиву на мене свим средствима која им стоје на располагању“, оценио је Ракић.
Након јавне опомене “Информеру”, Ракиће је закључио да је клевета о његовој деци и њему побијена, као што је још раније са највишег места у УНЕСКО катедри за биоетику, како је подсетио, побијена и друга клевета коју је режим кроз таблоиде и кроз уста председника Републике лансирао и упркос свему наставио да понавља, а која се тиче његовог професионалног рада и наводног “лажног представљања”.
„Наиме, са највишег места у хијерархији УНЕСКО (Хаифа) потврђено је да се веродостојно представљам и да у својим активностима имам пуну подршку УНЕСКО (Хаифа)“, истакао је шеф Управе за Европу УНЕСКО катедре за биоетику.


Напоменуо је и да ћу у сваком наредном случају ширења лажних и увредљивих информација о њему, посебно оних које се тичу његове породице, наставити да обавештава међународне организације и све релевантне институције у свету које се баве људским правима и тражити да заштите његову децу и њега, као и да ћу свим правно дозвољеним средствима, у земљи и иностранству, предузети мере против виновника, било да су физичка лица или институције.

Savet za štampu izrekao opomenu “Informeru” zbog lažnog izveštavanja o Rakiću