Савет за штампу: Коментарисање одлуке коју је КРИК одбио да објави непримерено

 

(Извор: Данас) Управни одбор Савета за штампу саопштава данас да је разочаран одлуком Мреже за истраживање криминала и корупције КРИК да не објави одлуку Комисије за жалбе, која је утврдила да је КРИК прекршио Кодекс новинара Србије.

Управни одбор сматра непримереним то што је КРИК јавно коментарисао одлуку коју је одбио да објави и довео у питање професионалност, знање, искуство и кредибилитет колега из Комисије за жалбе.

Прихватањем надлежности Савета за штампу, напомиње се у саопштењу, КРИК је прихватио и сва правила по којима Савет ради и преузео обавезу да поштује његове одлуке.

Од када је прихватио надлежност Савета пре четири године, КРИК ни једном није поставио питање начина рада и одлучивања у саморегулаторном телу.

Савет за штампу је од оснивања показао велику спремност да стално поправља своје процедуре, али је непрекидно инсистирао и на томе да за све морају да важе иста правила.

Оно на чему Управни одбор, такође, инсистира јесте и заштита независности и интегритета Комисије за жалбе и њених чланова, којима, као и увек до сада, пружа пуну подршку и заштиту, наводи се на крају саопштења.

Управни одбор Савета за штампу чине представници Асоцијације медија, Локал преса, Независног удружења новинара Србије и Удружења новинара Србије.

https://www.danas.rs/drustvo/savet-za-stampu-komentarisanje-odluke-koju-je-krik-odbio-da-objavi-neprimereno/