Савет за штампу: КРИК прекршио кодекс текстом о “Минеку”


(Извор: Нова.рс) Комисија за жалбе Савета за штампу донела је одлуку да је портал КРИК прекршио Кодекс новинара Србије текстом о британској компанији “Минеко”, саопштила је данас та фирма.

Како се наводи у саопштењу “Минеко” је поднео Жалбу Савету, након што је КРИК, користећи као повод део процурелих банкарских извештаја америчког Трезора (ФинЦЕН досијеи), објавио причу о Минеко Групи. Такође, како се наводи, КРИК није пренео деманти “Минека”, али је потом објавио своје реаговање на деманти, који су, у складу са законом, објавили други медији.

“Комисија за жалбе Савета за штампу је на новембарској седници, одлучујући по жалби Минека, оценила да је КРИК прекршио тачку 6 Одељка ИВ (Одговорност новинара) Кодекса новинара Србије, о обавези новинара да негује културу и етику јавне речи, поштује право на одговор, извињење и исправку и дужан је да благовремено објави одговарајућу исправку, као и тачку 1 Одељка В (Новинарска пажња), по којој је новинар обавезан да приступа послу са дужном професионалном пажњом”, наводи се у саопштењу.

Целовита одлука Комисије за жалбе Савета за штампу налази се на сајту овог саморегулаторног тела.

У одлуци Савета за штампу се наводи и да је портал КРИК дужан да ову одлуку објави у року од пет дана од дана достављања. КРИК то није учинио до данас. Необјављивањем одлуке Комисије за жалбе Савета за штампу, чији су пуноправан члан, портал КРИК додатно наноси штету Минецо Групи и нарушава њена права.

Савет за штампу: КРИК прекршио кодекс текстом о “Минеку”