Савет за штампу: Нетачне тврдње директора “Српског телеграфа”

(Извор: N1) – Управни одбор Савета за штампу одбацио је, како се наводи, потпуно нетачне и произвољне тврдње директора “Српског телеграфа” Саше Миловановића да Савет за штампу лаже у вези са бројем прекршаја Кодекса новинара у том медију, односно да острашћени новинари “Времена“ лажно представљају резултате.

 

Миловановић је на конференцији за медије у среду, између осталог, рекао да се Савет меша у уређивачку политику тог листа и да се чак 800 њихових прекршаја односило на ПР текстове, који се код других не бележе.

Савет за штампу је од августа до децембра прошле године забележио укупно 769 текстова којима је “Српски телеграф” прекршио Кодекс, па је нејасно како је Миловановић утврдио да је било 800 ПР текстова, наводи се у саопштењу Управног одбора Савета.

Додаје се да је истина да у том листу има доста текстова који, по процени Савета за штампу, нису јасно означени, утолико пре што лист такве текстове потписује са С.Т. (Српски телеграф), што је у супротности са чланом 7 поглавља “Одговорност новинара”.

Савет за штампу сличне прекршаје бележи и у другим медијама, а у “Српском телеграфу” су, као и у осталим дневним новинама, забележни и бројни други прекршаји Кодекса, стоји у саопштењу.

 

Најмање прекршаја у Политици

Управни одбор Савета за штампу наводи и да је апсолутно нетачна тврдња Миловановића да медији који су “по вољи” Савета ниједном нису прекршили Кодекс.

Наглашава се да Савет за штампу мониторинг дневних новина ради последње четири године и никада се није догодило да утврди да неке од њих нису ниједном прекршиле Кодекс, а прецизира се да је најмање прекршаја, 36, прошле године забележено у “Политици”.

Сви ти подаци доступни су на сајту Савета за штампу, а све колеге увек могу да затраже и додатна објашњења или инфомације, као и да изнесу своје примедбе на резулате, али то не подразумева саопштавање нетачних података и неосновано оптуживање колега који раде мониторинг, наводи Управни одбор Савета.

Циљ Савета за штампу није да било кога оптужује или осуђује, а најмање да утиче на уређивачку политику медија, већ жели да укаже на грешке, како би унапредио квалитет медијских садржаја и етичке и професионалне страндарде, а у том тешком послу очекује подршку и сарадњу колега, стоји у саопштењу. 

http://rs.n1info.com/Vesti/a454761/Savet-za-stampu-Netacne-tvrdnje-direktora-Srpskog-telegrafa.html