Савет за штампу: Није прекршен Кодекс због текста о Николићу

(Извор: 021) – Одлучујући о жалби председника Србије Томислава Николића, Савет за штампу донео је одлуку да лист “Блиц” није прекршио Кодекс новинара текстом “Док се Србија давила, Николић пекао ракију”.

Одлучујући о жалби председника Србије Томислава Николића, Савет за штампу донео је одлуку да лист “Блиц” није прекршио Кодекс новинара текстом “Док се Србија давила, Николић пекао ракију”.

Како преноси “Блиц”, то је први случај да се Николић жалио Савету за штампу поводом неког новинског текста, а његова жалба је одбијена, пошто је седам од осам чланова Савета сматрало да Кодекс новинара није прекршен.

Николић се, као грађанин, жалио Савету за штампу да је текст у “Блицу” неистинит, необјективан и да негативно утиче на “лични и професионални интегритет, као и на стварање негативне климе у друштву по питању имиџа и кредибилитета председника Републике”. У исцрпној расправи на седници Савета, која је одржана у четвртак и трајала је око сат времена, одлучено је да “Блиц” није повредио право на приватност Николића.

Наглашено је и да није баш најјасније на шта се председник Николић, у својству грађанина, конкретно жали, као и да ни у жалби није дао одговор на легитимно питање “Блица” где је био током спорног викенда. На крају је гласањем утврђено да седам чланова Савета за штампу сматра да Блиц није прекршио Кодекс, док је један члан био мишљења да је Кодекс прекршен, преноси “Блиц”.

www.021.rs/story/Info/Srbija/85110/Savet-za-stampu-Nije-prekrsen-Kodeks-zbog-teksta-o-Nikolicu.html