Савет за штампу: Политика прекршила Кодекс новинара текстом „Плагијат у књизи др Данице Поповић“

(Извор: Цензоловка) Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно је синоћ одлучила да су прекршене све тачке Кодекса новинара које је професорка Даница Поповић навела у жалби због текста “Плагијат у књизи др Данице Поповић” објављеног у Политици

Комисија је оценила да је новинарки Политике Драгани Јокић Стаменковић морало бити јасно да Стручна комисија није донела закључак да је Даница Поповић плагирала књигу, да поступак није завршен и да случај није “добио епилог” како је Политика објавила. Комисија је оценила “потпуно неприхватљивим” објашњење новинарке Драгане Јокић Стаменковић да лист Политика ни накнадно није објавио информацију да је Етичка комисија вратила извештај на допуну Стручној комисији, управо због тога што је Даница Поповић против Политике поднела жалбу Савету за штампу.

На жалбу Данице Поповић, бивше колумнисткиње Политике, да редакција није консултовалаи другу страну, односно да није тражила њен коментар пре објављивања текста, Драгана Јокић Стаменковић у првом одговору Комисије за жалбе навела је да професорка у Политици “није директно нападнута”. Међутим, уочи одржавања седнице Комисије за жалбе, новинарка Политике је  Савету за штампу доставила допуну одговора, сада са тврдњом да не треба „давати простор простор у новинама особи којој су колеге универзитетски професори већ пресудили да је присвојила половину књиге покојног колеге“.

Приликом доношења одлуке да је Политика у овом случају прекршила Кодекс новинара Србије, Савет за штампу узео је обзир и чињеницу да Драгана Јокић Стаменковић професорку сматра плагијатором, који не заслужује простор у медијима, док студента који оптужује професорку сматра кредибилним саговорником јер је у претходном периоду „само јавно опоменут“ од стране Етичке комисије Економског факултета и то због изношења паушалних оптужби на рачун професорке Поповић.

Пре одржавања седнице, Комисији за жалбе обратио се и студент, Александар Јакшић, иако није пракса да особа која није предмет спора учествује у њему. Неколико чланова комисије рекло је да им је овај допис помогао да схвате о чему се ради.

Комисија за жалбе Савета за штампу закључила је да је новинарка Политике  Драгана Јокић Стаменковић поступила потпуно супротно обавези новинара да консултује што више извора и да им омогући да изнесу свој став. Такође, новинарка није поступила у складу са начелом новинарске пажње, веровала је извору који следи свој интерес и прећутала је више битних чињеница, између осталог и то да је студент и раније оптуживао Даницу Поповић и да су му због тога изрицане мере.

https://www.cenzolovka.rs/etika/savet-za-stampu-politika-prekrsila-kodeks-novinara-tekstom-plagijat-u-knjizi-dr-danice-popovic/