Савет за штампу: Сајт Данаса није прекршио Кодекс

(Извор: Данас) – Комисија за жалбе Савета за штампу донела је одлука да текстом “Амфилохије: Не износимо паре у Србију”, објављеним 5. августа 2018. године, сајт Данаса није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије.

Одлука Комисије биће објављена на веб сајту Савета за штампу (savetzastampu.rs) и доступна јавности.

Савет за штампу подсећа да је Геј лезбејски инфо центар поднео жалбу јер је лист “Данас” у онлајн издању објавио изјаву митрополита СПЦ Амфилохија Радовића која дискриминише ЛГБТ популацију, а да се није оградио од такве изјаве, нити је она стављена у контекст да вређа и дискриминише припаднике ЛГБТ популације”.

Подносилац жалбе сматрао је да је преношењем такве изјаве лист прекршио Кодекс новинара Србије у тачкама које се односе на обавезу уредника и новинара да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања, да не смеју слепо да верују извору информација, као и у тачкама које забрањују дискриминацију.

Бојан Цвејић, уредник онлајн издања листа Данас, навео је у одговору на жалбу да је реч је о агенцијској вести коју су пренели на сајт, а која заправо представља туђе мишљење, односно изјаву одређене особе. “Слажемо се да је изјава спорна и не слажемо са њом, те се ограђујемо од таквих ставова цитирањем оних који су тако нешто изговорили”, навео је Цвејић и понудио подносиоцу жалбе да објави његово реаговање на Радовићеву изјаву.

Чланови Комисије су закључили да је “Данас” поступио у складу са етичким правилима професије, јер је веродостојно пренета изјава високог црквеног званичника, која јесте од значаја за јавност.

У свакодневном извештавању, по оцени Комисије, нема простора да се медиј “огради” од сваког става или суда са којим новинар или уредник нису сагласни, нити има такву обавезу. Комисија сматра да постоји интерес јавности да зна какви су ставови представника Српске православне цркве о разним питањима, па и какав је њихов однос према ЛГБТ особама, што никако не значи да је редакција која то објави сагласна са тим мишљењем.

„Након изрицања и објављивања оваквих спорних ставова, они о којима су изречени, требало би да од медија затраже да објаве њихово реаговање на проблематичне изјаве, што подносилац жалбе није учинио, ни након што му је уредник то понудио у одговору на жалбу“, наводи се у одлуци Комисије за жалбе Савета за штампу.

www.danas.rs/drustvo/savet-za-stampu-sajt-danasa-nije-prekrsio-kodeks