Савет за штампу: Суноврат штампе, ниже од дна

(Извор: Радио-телевизија Војводине) – У осам дневних новина које излазе у целој Србији за пет месеци је у 3.615 текстова прекршен Кодекс новинара и тај број све више расте, у чему је водећи таблоид Ало, објавио је данас Савет за штампу, уз упозорење како би коначно морало да реагује Министарство културе и информисања, нарочито пошто је данашњим насловницама прекршен и закон.

 

Мониторингом од 1. августа до 31. децембра 2018, бележећи само неспорне прекршаје Кодекса новинара Србије у свих осам дневних листова, установили смо да је статистика све гора, речено је на трибини Савета за штампу “Колико су медији поштовали Кодекс новинара Србије у 2018.” у Пресс центру УНС.

Евидентиран је поражавајући број прекршаја је од 2015. године скоро дуплиран – са 381 на 722.

Резултат праћења показује да у кршењу Кодекса предњачи таблиод Ало са 929 текста, други је Српски телеграф са 769 и стандардно трећи је Курир са 701 текстом, међу којима је у појединим и више прекршаја.

Информер има 600 прекршаја, Блиц 307 и Вечерње новости 216, док је Политика прекршила Кодекс у 36 текстова, а Данас у 57.

Новинари су се највише огрешили о права деце, нарочито жртава не штитећи њихов идентитет, а као и до сада најчешћи је прекршај претпоставке невиности, указано је на данашњој трибини Савета за штампу.

Ово је графички приказ суноврата поштовања професионалних стандарда, изјавила је новинарка и експерт Савета за штампу Тамара Скрозза и поручила како је време да сви у професији ставе прст на чело.

Према њеним речима, никада до сад није било оволико прекршаја, а последњих пет месеци прошле године су забележени апсолутни рекорди.

Све табеле и све статистике падају у црну воду пред овим данас, упозорила је она, показујући насловне стране Курира, Информера и Српског телеграфа.

Ово што је урађено и да су гениталије Јелене Карлеуше једина вест ових листова, поништава све о чему причамо и доказује статистику да убрзано идемо ка нечему што је ниже од дна, јер дно је већ ово, изјавила је Скрозза.

Она је нагласила да је у случају данашњих насловних страна “повређено све што је могло из Кодекса”, а пре свега – право на приватност.

Ово је и законски прекршај, излагање порнографије на насловној страни је забрањено законом и Министарство културе и информисања – које ништа не ради, већ забија главу у песак – дужно је да се пробуди и почне да ради свој посао, нагласио је новинар и експерт Савета за штампу Петар Јеремић.

Он је подсетио да је Закон о јавном информисању јасан, укључујући и надлежност Министарства које је надлежно да поднесе пријаву.

Само неко треба да ради оно што пише у закону, нагласио је Јеремић.

Први пут је анализиран однос медија према деци и малолетницима, уз налаз да је најдрастичније прекршен члан који налаже новинарима да брину о безбедности и приватности деце.

У низу текстова, ради разоткривања педофилије, откривен је идентитет деце жртава, чиме су додатно виктимизована.

Упозорено је и да су, осим у хроникама, права малолетника повређивана и у случајевима деце јавних личности, као и у ријалити програмима, на шта ресорно министарство такође не реагује.

Проблем је и у томе што се у текстовима не разликују чињенице од нагађања и нечијих претпоставки, уз примере да је текст коректан, али у наслову је неко означен као убица, а било је и случајева да на насловној страни објављена информација, противна Кодексу, а да текста који је прати у новинама нема!

На питање како медији реагују кад добију опомену да су прекршили Кодекс, генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић навела је како се поједини правдају, али углавном сви показују да им је важно тиме што се – или љуте или покушају да нешто исправе.

Експерти Савета су саопштили да помак уочен једино код објављивања плаћених ПР текстова, где су после њихових апела, поједине новине почеле, ситним словима, да означавају као оглас, у чему се истакао Информер, означивши целу страну са ‘Огласи’, док је Политика подбацила тиме што је објавила читаву страницу промотивни текст, без икакве ознаке.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/savet-za-stampu-sunovrat-stampe-nize-od-dna_983414.html