Савет за штампу: У 2020. години стигле 163 жалбе, Кодекс прекршен у 3.724 текста

 

(Извор: Новимагазин) Секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић казала је да је Комисији за жалбе током 2020. године стигло 163 жалбе, што је највећи број жалби до сада.

Новаковић је на видео конференцији рекла данас да су чланови Комисије прегледали 118 жалби и да су у “само 16 случајева” одлучили да Кодекс новинара Србије није прекршен.

 

Према њеним речима, 16 жалби решено је медијацијом – што је смањење у односу на претходне године и оценила је да се тиме не показује спремност дневних листова да поштују Кодекс.

Чланица Савета за штампу Тамара Скроза казала је да је осам дневних листова са националном покривеношћу у 3.724 тескта прекршило Кодекс новинара Србије.

Скроза је рекла да је највише кршења било “у првом, четвртом и седмом поглављу односно у поглављима који се тичу истинитости извештавања, дискриминације и претпоставке невиности и заштите приватности”.

Новинарка Вера Дидановић и Скроза сложиле су се да су листови Данас и Политика “добар пример извештавања” и да су им кршења Кодекса ретка.

Скроза је рекла да је Српски телеграф који је претходних година био “шампион у кршењу Кодекса” прошле године био “тек на петом месту”.

Како је казала, лист Блиц је имао мали број кршења, али је навела да су Комисији за жалбе током 2020. године стигле две пријаве против писања тог листа.

Прва жалба била је од стране породице погонулог четверогодишњег дечака, јер су новинари Блица “прогањали породицу” да би добили информације.

Скроза је оценила да је то малтретирање људи који пролазе кроз тешку трагедију.

Друга жалба била је због насловне стране, на коју је стављена фотогарфија особе која “није учесник приче” са насловне стране.

Она је навела да, иако је Блиц смањио кршење Кодекса претходних година, не може се сматрати да су довољно професионални – због жалби.

https://novimagazin.rs/vesti/239164-savet-za-stampu-u-2020-godini-stigle-163-zalbe-kodeks-prekrsen-u-3724-teksta