Савету за штампу приступило 66 листова

Извор: Тањуг

Смедерево – Савету за штампу је до сада приступило укупно 66 дневних, недељних и месечних листова, рекао је данас у Смедереву члан Управног одбора и Комисије за жалбе Савета за штампу Петар Јеремић.

Надлежност Савета за штампу је “одлучивање о поштовању Кодекса новинара Србије у штампаним медијима, а принцип је добровољност”, подсетио је Јеремић на представљању тог тела на коме су учествовали и представници УНС-а, НУНС-а и Локал преса, након чега је одржан и округли сто “Медијска стратегија – шта даље?”.

“Држава Србија се у Медијској стратегији обавезала да ће подржати рад саморегулаторног тела – Савета за штампу, без икаквог утицаја на то тело. Да нема оваквог Савета за штампу, држава би нам увела регулаторно тело. Онда би држава одлучивала о томе шта је добро у штампи, а шта није”, казао је Јеремић. Према његовим речима, од највећих дневних новина, надлежност Савета за штампу не прихватају “Данас”, “Курир” и “Правда”.

“Идеја за формирање овог тела је подизање квалитета садржаја у штампаним медијима, поштовање праћења стандарда који су утврђени Кодексом новинара и, на дужи рок, циљ је смањење броја судских спорова”, прецизирала је генерални секретар Савета за штампу Гордана Новаковић и додала да је до сада одрађено осам, а у процедури су две жалбе.

Савет за штампу Србије основан је почетком 2010. године, три године после усвајања Кодекса новинара Србије, а у септембру прошле године почела је да ради и Комисија за жалбе, у којој осим представника оснивача седе и три представника јавности.

Промоција Савета за штампу и округли сто организовани су у просторијама Регионалног центра за професионално образовање у Смедереву, а након тога, исте теме биле су предмет разговора и у Пожаревцу.