Српски телеграф и Политика прекршили Кодекс новинара Србије

(Извор:Нова.рс) Комисије за жалбе Савета за штампу одлучила је, на последњој седници, да су Српски телеграф и Политика прекршили Кодекс новинара Србије. Комисија је на истој седници одлучила и да листови Блиц и Данас нису прекршили новинарски кодекс, по жалбама министра културе и информисања и удружења Национална авангарда, саопштило је Удружење новинара Србије (УНС).


Текстовима на које су се жалили Зоран Кесић и Иван Ивановић у листу Српски телеграф и порталу република.рс, према оцени комисије, прекршили су одредбе Кодекса које се односе на “обавезу поштовања културе и етике јавне речи” и “интегритета и достојанства личности о којима се пише”.
На текстове у листу и порталу адвокати Ивановића и Кесића поднели су Савету за штампу жалбу, наводећи да је у њима певач Аца Лукас “запретио” да ће их “убити”, уколико му “мајка умре” јер су “позивали људе да изађу на улице и не поштују мере изолације”.
У жалби адвоката Кесића и Ивановића наводи се да је “претња” певача заснова на “нетачној информацији” коју новинари нису проверавали.
У другом тексту истог медија, адвокати су у жалби истакли, да осим ове изјаве Лукаса, садржи и изјаве које могу бити и “говор мржње”, јер се нападају и вређају Кесић и Ивановић.
“Њиховим читаоцима остало је непознато да су Кесић и Ивановић, не само демантовали да су позивали људе да не поштују мере у време ванредног стања, него пружили и доказе да су, управо супротно, све време позивали грађане да не излазе из кућа”, наводи се у образложењу Савета за штампу.
Комисија је одлучила и да је лист Политика” текстом “Плагијат у књизи Данице Поповић” прекршио тачке из одељка један (истинитост извештавања) и одељка пет (новинарска пажња) новинарског кодекса, о чему је УНС писао.
Жалбу на Политику поднела је професорка Економског факултета Даница Поповић која је између осталог навела, да се у тексту тврди да је “испитивање њеног наводног ‘плагирања’ уџбеника преведеног са енглеског језика ‘добило епилог’”, иако је етичка комисија Економског факултета одбацила извештај стручне комисије, вратила га на дораду, што је лист “прећутао”.
“Чланови Комисије за жалбе оценили су да, без обзира на то да ли је новинарки, у време када је писала текст, било познато да је етичка комисија вратила стручној комисији извештај, ако је имала увид у тај документ, морало јој је бити јасно да комисија није донела закључак да је Даница Поповић плагирала књигу”, наводи се образложењу одлуке Савета за штампу.

 


Блиц и Данас нису прекршили кодекс


Одлучено је и да Блиц текстом “Министар се промовише и угрожава здравље људи”, на који се жалио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, није прекршио Кодекс новинара Србије.
Министар је у жалби навео да је тексту “нетачна тврдња” да је угрозио здравље људи организујући скуп, као и да је новинар, без претходне провере, претпоставио да је на скуп позван већи број људи, него што је у време пандемије ковида-19 дозвољено.


Тиме су на рачун министра изнете тешке оптужбе, наведено је у жалби, са елементима кривичног дела.
Супротно, комисија је закључила да је “претерана оцена” министра о кривичном делу, као и да је редакција листа могла да “претпостави” да је на министров скуп позван већи број људи у јеку епидемије.
“Министар није демантовао да је скуп одржан, нити је у жалби објаснио које чињенице нису проверене пре објављивања текста”, стоји у образложењу одлуке.
Комисија је одлучила и да лист Данас текстом “Увредљивим снимцима ‘бране’ Данила Вучића”, на који се жалило удружење Национална авангарда, није прекршио новинарски кодекс.

https://nova.rs/vesti/drustvo/srpski-telegraf-i-politika-prekrsili-kodeks-novinara-srbije/