У Врању комисија чији састав није јавно објављен, одобрила 18 медијских пројеката са 18 милиона динара

 

(Извор: Југпресс) На седници Градског већа у Врању, усвојен је Предлог Комисије о расподели средстава за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији града Врања у 2021. години.

Састав комисије није јавно објављен, иако је то обавеза по позитивним прописима који се односе на медијску сферу.

На конкурс је стигло 37 пријава, а прихваћено је 18 пројеката. За ове намене из градског бужета предвиђена су средства у износу од 18 милиона динара. Од тога 14 милиона динара опредељено је за суфинансирање телевизијских пројеката и 4 милиона за пројекте осталих медија.

Четири пројекта нису разматрана због одлуке Савета за штампу, којом им је изречена мера опомене, рекла је на конференцији за новинаре, заменица градоначелника Зорица Јовић Зорица Јовић.

Највише пара су добиле два локална електронска медија.

Радио телевизија Врање за два медија у свом саставу укупно 6 милиона и 600 хиљада динара, колико и Телевизија Врањска плус.

Телевизија Бујановац коју држи исти власник као и РТВ Врање добила је 450 хиљада динара.

ТВ Инфо пулс 500 хиљада и ТВ Ритам 800 хиљада динара.

Дакле пет телевизија од којих четири у Врању и једна у Бујановцу укупно су из градског буџета добиле 14 милиона динара колико је и предвиђено.

Шест радио станица је добило укупно милион и 650 хиљада динара.

Радио Врање добио је 950 хиљада, ОК радио је подржан са 400 хиљада, Радио Ритам са 200 хиљада и Радио Скаy са 100 хиљада динара.

Међу медијима који су добили паре је и седам интернет портала.

Портал Врањенеwс добио је 400 хиљада, ВОМ 350 хиљада,

Врањски портал из Врањске Бање и Пчињски 017 портал, два нова интернет медија, добили су по 300 хиљада, Југмедија из Лесковца 200 хиљада, док су Инфо пулс и и Владичин Хан подржани са по 100 хиљада динара.

Средства из буџета је добио и један штампани медиј. То је Српски венац из Бујановца чији ће пројекат бити финансирана са 100 хиљада динара.

И тако поделише паре. По ком критеријуму тешко је рећи а јавности није познато ни ко је паре делио.

Ко су чланови комисије није званично објављено, па се намеће питање да ли је уопште формирана и ако јесте да ли је заседала?

Да ли су то исти људи који годинама одлучују о судбини појединих медија?

Зашто се крију њихова имена?

Уосталом то није ништа чудно, с обзиром да се наставља пракса претходних година. Чињеница је да медији који имају критички однос према власти немају шансе да прођу.

Градско руководство одлучује о парама свих грађана Врања као да их дају из сопственог џепа.

Очигледно да могу тако, с обзиром да за свој рад не одговарају никоме. То најбоље сведоче и радови на две капиталне инвестиције у Врању чији се крај не назире, иако су почели још 2019. године, када је дато обећање да ће бити завршене за неколико месеци.

Али су зато подржани пројекти медија који на ову и друге чињенице не подсећају .

Очекивано ни ове године пројекат Регионалне информативне агенције ЈУГпресс није подржан.

U Vranju komisija čiji sastav nije javno objavljen, odobrila 18 medijskih projekata sa 18 miliona dinara