Вукосављевић: Не позивамо на забрану Данаса, само осуђујемо

(Извор: Данас) – Министарство културе и информисања није позвало на забрану или кажњавање листа Данас због карикатуре Предрага Кораксића Коракаса објављене на насловној страни, нити је пријавило Савету за штампу, само је употребу нацистичких симбола оценило као непримерену, истиче за Данас надлежни министар Владан Вукосављевић.

Он додаје да је свако коришћење симбола највећег ужаса у 20. веку, па чак и у сатиричном контексту односно на карикатури, подсећање на најстрашнију успомену човечанства.

Вукосављевић подсећа да ово није прва реакција ресорног министарства на овакве случајеве и подсећа да су осудили раније и насловну страну недељника НИН на којој је писало „Радни логор Србија“, а која је била илустрована фотографијом улаза у Аушвиц.

„У оба случаја ради се о употреби асоцијација на нацизам. У случају карикатуре у вашем листу у контекст са нацизмом, односно Хитлером и Гебелсом, доводе се народни посланици. Министарство сматра као непримерено коришћење тих симбола и повезивање било ког актера са наше сцене са нацизмом, било да је из власти или опозиције. Да је и неки провладин лист или било ко други објавио, на пример, да Анте Павелић прехрањује неког лидера опозиције у Србији, такође бисмо овако реаговали“, објашњава министар културе и информисања.

На питање зашто сада реагују, када је недавно државни секретар у Министарству Александар Гајовић рекао за насловну страну Илустроване Политике на којој је писало „Пси су пуштени“ и била фотографија листова Данас, Време и НИН да нису надлежни да коментаришу садржај, Вукосављевић каже да је та изјава Гајовића била прилично непрецизна.

Он сматра да је порука са насловне стране Илустроване Политике била неукусна, као што неретко имамо примере у многим „провладиним и такозваним невладиним медијима“.

„Не вреди да Министарство културе сваки други дан реагује на неукусни садржај у медијима. Уздржавамо се од коментарисања садржаја јер је тржиште медија у Србији прилично контаминирано, поготово јаким политичким страстима. Дешавају се компликоване ситуације које се често додирују са доњом границом доброг укуса. Изузетак за реакцију је поигравање са симболима нацизма и њиховом носиоцима“, напомиње Вукосављевић.

Поводом питања да коментарише насловне стране таблоида на којима се скоро свакодневно крше људска права и стављају скандалозни наслови, министар културе је одговорио да је Министарство у више наврата подносило пријаве и Савету за штампу.


Три пријаве Савету за штампу

У Савету за штампу истичу да се Министрарство културе, од када је министар Владан Вукосављевић, жалило овом саморегулаторном телу три пута. На сајту Савета за штампу се истиче да су две жалбе биле против Српског телеграфа и једна против Блица, а све три су биле у вези са писањем о раду Министарства.

Пише: Бојан Цвејић

www.danas.rs/drustvo/vukosavljevic-ne-pozivamo-na-zabranu-danasa-samo-osudjujemo