За десет година више од 700 жалби Савету за штампу

(Извор: данас/фонет) – Савет за штампу за десет година постојања размотрио је укупно 706 жалби на медијски садржај које су стизале од грађана, политичара и новинара, речено је вечерас на обележавању прве деценије рада овог саморегулаторног тела.

Највише жалби, 355, поднето је на онлајн медије, на штампане их је било 268, а шест на новинске агенције. Медији су највише кршили Кодекс у областима – истинитост извештавања (171), одговорност новинара (153), новинарску пажњу (140), поштовање приватности (59) и поштовање ауторства (30).

Највећи број жалби, како је наведено, стигао је од грађана, укупно 309, 122 поднеле су невладине организације, 39 организације и институције и 55 медији.

На свечаности у Београду су говорили оснивачи Савета за штампу, новинари и представници ЕУ делегације, Мисије ОЕБС у Србији и Норвешке амбасаде.

– Савет је основан да би се контролисали медији применом новинарског кодекса у штампаним и онлајн медијима, поручио је Драган Ђорђевић, председник Управног одбора Савета за штампу, и додао да је онлајн медији у кршењу Кодекса не заостају за традиционалним.

Чланица Комисије за жалбе Савета за штампу Вида Петровић Шкеро рекла је да Комисија треба да допринесе јачању квалитета медија и да врати поверење у медије, које је у ранијем периоду дубоко пољуљано.

Истакла је да Комисија треба да буде институција која ће се борити за живот и реализацију Кодекса, како он не би постао „само папир“, као и да треба да се бори за враћање угледа новинарске професије, између осталог и указивањем на непрофесионални рад медија, када до њега дође.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици на свечаности је поручио да је свака професија јака колико је јака њена етика.

– Слобода медија је оно што чини једно друштво. Србија има велики проблем са слободом медија, а наше сугестије још нису до краја усвојене. ЕУ ће наставити са потенцирањем тих сугестија корак по корак, навео је Фабрици.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио истакао је да су институције попут Савета за штампу круцијалне за опстанак новинарског Кодекса.

– Срећни смо што учествујемо у вашем раду у борби за независност медија. Суочавамо се свакодневно са деликатним причама криминалаца и таблоида који отежавају постојање демократског друштва. Новинарство мора бити професионално занимање. Желим да позовем све медије да поштују кодексе, оценио је Орицио.

 

И. Кордић / Фонет

https://www.danas.rs/drustvo/za-deset-godina-vise-od-700-zalbi-savetu-za-stampu/