Захвалнице таблоидима за стварање конфузије

(Извор: данас) – Министарство одбране уручило признања за допринос борби против ширења вируса корона великом броју привредних друштава, међу којима и шест дневниих листова

Међу привредним друштвима којима је Министарство одбране, на свечаности уприличеној у понедељак увече, изразило захвалност због донирања средстава и доприноса у борби против ширења вируса корона, нашло се и шест дневних листова са националном покривеношћу.

Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић је захвалнице уручио „Адриа Медиа Групи“, компанији која издаје лист Курир, дневним новинара „Ало“, „Информер“, „Политика“, „Српски телеграф“, као и „Компанији Новости“ издавачу Вечерњих Новости.

Како за Данас каже Вида Петровић Шкеро, бивша председница Врховног суда и чланица Комисије за жалбе Савета за штампу, ово тело је током ванредног стања забележило повећан број жалби од чега се највећи број односио управо на листове који су добили захвалнице.

Медији су различито приступали својој друштвеној улози током трајања ванредног стања због епидемије вируса. Било је доста негативних примера, почев од појединих питања на конференцијама за медије, којима циљ није била информација од јавног значаја, већ се радило о политичким констатацијама. Свакако најгори примери се односе на текстове у којима је распиривана национална и расна мржња, попут оних у којима су се за ширење вируса оптуживали припадници ромске националне заједнице или грађани Србије који живе у иностранству, каже Петровић Шкеро уз додатак да износи искључиво свој став.

Према њеним речима, однос између медија се није драстично мењао током трајања ванредног стања, истичући да су они медији који су најчешће кршили Кодекс новинара Србије то наставили да чине и током трајања епидемије.

– Мој утисак је да већина медија није допринела рационалном сагледавању ситуације у којој се друштво нашло. Напротив, рекла бих да су медији имали значајну улогу у распиривању страха и конфузије, наводи Шкеро.

На церемонији додељивања признања, министар одбране Александар Вулин је свима који су донирали средства ради спречавања ширења и сузбијања заразне болести ковид 19, захвалио у име Србије, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, у име сваког војника и пацијента, поручивши да је захваљујући њима Србија показала своје најбоље и најлепше лице онда када је било најтеже.

– Хвала што ниједан наш војник, ниједан наш здравствени радник није био без пажње и без топлог напитка, што није био без заштитне опреме и средства за дезинфекцију, што није био без хлеба, без новина. Хвала вам што сте бринули о њима као да су ваши, а заправо и јесу ваши – истакао је Вулин.

Данас је у току јучерашњег дана писао Министарству одбране питајући којим критеријумима су се водили приликом додељивања признања и ко је ту одлуку донео, али одговори до закључења овог издања нису стигли.

 

https://www.danas.rs/drustvo/zahvalnice-tabloidima-za-stvaranje-konfuzije/