Заштита читалаца и новинарства

Извор: РТС

У Шапцу је промовисан Савет за штампу, независно и саморегулаторно тело које окупља издаваче, власнике штампаних медија и професионалне новинаре. Постојање Савета заштитиће и читаоце и подићи углед професије, речено је на промоцији Савета за штампу.

Свако ко мисли да је повређен објављеним текстом или фотографијом у новинама може се бесплатно жалити Савету за штампу. Комисија ће разматрати примедбе и у року од 45 дана одлучити да ли је прекршен кодекс новинара.

Притужбе на свој рад иницирали су сами новинари.

Љиљана Смаиловић, председник УНС-а каже да уколико се некоме не свиђа како новинари раде може да се обрати Савету за штампу.

“Свака објављена неправда и неистина биће решена ако се обратите Свету за штампу који можете наћи на интернету лако. Ми ћемо решити вашу притужбу, а новине које су вам нанеле штету мораће да објаве да су вам учиниле нешто нажао”, каже Смаиловићева.

Поред издавача у Савету за штампу заједно су и УНС и НУНС.

“Савет за штампу представља оне наше темељне интересе око којих не постоји никакво несагласје између УНС и НУНС-а. Ми заједнички сарађујемо на овом пројекту, јер сматрамо да је пројекат Савета за штампу доприноси што бољем новинарству и Србији и већој професионализацији”, каже председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

Под надлежности Савета као независног тела је 66 штампаних медија, или 85 одсто од укупног тиража. Правила важе и за локална гласила.

Драган Ераковић из Подринских новина у Шапцу каже да је Савет у интересу новинара, јер ако се поштује кодекс, како каже, новинари ће имати више професионалног угледа.

“Питање је када ће то све моћи да се примени с обзиром на све ове наше правне, а поготову материјалне ситуације”, додао је Ераковић.

Од оснивања, септембра прошле године, Комисији за жалбе пристигло је 18 притужби. Од десет разматраних, новинарски кодекс прекршен је у два случаја.

Новине “Правда”, “Данас” и “Курир” нису под ингеренцијом Савета, речено је на промоцији у Шапцу.