Број прекршаја Кодекса новинара растао кад и број оболелих од ковида

 

 

Мониторинг Савета за штампу спроведен од почетка априла до почетка сепетембра 2020. године показао је да је број прекршаја Кодекса новинара Србије у шест најпосећенијих онлајн медија без штампаног издања пратио раст и пад броја оболелих. Број забележних повреда Кодекса био је већи када је растао и број заражених и оболелих. Тако је у априлу, када је, по речима епидемиолога, био први пик првог таласа пандемије ковида-19, било и највише прекршаја Кодекса новинара Србије на готово свим праћеним порталима. Опадање броја заражених у мају, сви портали пратили су „пропратили“ смањеним броја вести у којима је забележено кршење Кодекса.
Резултате мониторинга кршења Кодекса новинара Србије и Смерница за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу на информативним порталима у Србији током пандемије ковида-19 можете погледати овде. 

Савету за штампу је од почетка епидемије до краја 2020. године упућено 19 жалби које су се одосиле на текстове у вези са ководом-19, што је нешто мање од 15 одсто укупно приљеним жалби у том периоду. Комисија је одлуке да је прекршен Кодекс новинара донела у 11 случајева. Међутим, прекршаји у време пандемије, који су начињени сензационалистичким насловима, манипулативним информацијама и непоштовањем приватности људи о којима се пише, још су тежи и неодговорнији.
Анализу жалби на извештавање штампе и онлајн медија о ковиду-19 можете преузети овде. 


Мониторинг медија и анализа жалби су реализовани у оквиру пројекта „Подршка медијима у периоду након ковид-19 пандемије: унапређење професионалних стандарда” који финансира Балкански фонд за демократију, Немачког маршаловог фонда Сједињених Држава и Амбасада Краљевине Норвешке у Београду.