Кодекс новинара прекршен готово три хиљаде пута у току ванредног стања

Шест најпосећенијих онлајн медија у Србији прекршило је Кодекс новинара за само три месеца чак 2829 пута, показали су резултати мониторнига, који је спроведен од почетка априла до краја јуна ове године. Овај период се поклапа са најтежим ударом корона вируса и забраном кретања, када је велики број грађана информације добијао готово искључиво посредством онлајн медија.


Највећи број прекршаја забележен је у поглављу које се односи на истинитост извештавања, затим на приватност, достојанство и интегритету особа о којима се извештава и у поглављу о новинарској одговорности, речено је на јучерашњој трибини Савета за штампу, на којој су представљени резултати истраживања.


Истраживачи су сваког дана по 12 сати пратили вести на шест информативних портала – Србија Данас, Телеграф, Еспресо, Б92, Мондо и 021. Праћене су вести објављене на порталима у периоду од 8  до 20 сати и бележено је непоштовање Кодекса новинара Србије и Смерница за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу.
„Изабрали смо онлајн медије у Србији који имају највећу посећеност“ рекла је Александра Григоров, која је представила резултате истраживања у Пресс центру УНС-а у Београду. “Издвајане су вести за које се утврдило да неспорно представљају повреду Кодекса и Смерница, уз објашњење који члан Кодекса или Смерница је повређен,” додала је она.


Мониторинг онлајн медија организован је по други пут по методологији која је направљена у сарадњи са Универзитетом у Београду 2017. године, када је спроведено прво, пробно, истраживање. Реализован је у оквиру пројекта “Изградња поверења у медије у југоисточној Европи и Турској – фаза два.”, који су подржали Европска комисија и Унеско.
Резултати мониторинга онлајн медија за појединачне медије могу се преузети на wеб сајту Савета за штампу: 

Rezultati monitoringa poštovanja Kodeksa novinara оd aprila do juna 2020.godine


Савет за штампу је независно, саморегулаторно тело које окупља издаваче, власнике штампаних, онлајн медија и новинских агенција, и професионалне новинаре. Основан је да би пратио поштовање Кодекса новинара Србије у штампаним и онлајн медијима, као и у новинским агенцијама и решавао жалбе појединаца и институција на садржаје тих медија. Савет за штампу се бави и едукацијом за поступање у складу са Кодексом новинара и ради на јачању улоге медија у Србији.