Приручник о најчешће кршеним одредбама Кодекса новинара послат медијима

Анализе резултата мониторинга медија и одлука Комисије за жалбе Савета за штампу показала је да је највећи број прекршаја Кодекса новинара у поглављима: Истинитост извештавања, Одговорност новинара и Новинарска пажња.

Уместо да се фокусира на појединачне жалбе и на медије који крше правила струке, што често изазива љутњу и огорчење, Савет за штампу је објединио искуства која је стекао из најзначајнијих одлука Комисије за жалбе и објавио их на једном месту.

Прошле године настао приручник “У јавном интересу – Приручник за новинаре, уреднике и студенте новинарства о најчешће кршеним одредбама Кодекса новинара Србије”, који садржи већи број примера који се односе како на штампане, тако и на онлајн медије. Приручник је послат водећим штампаним и онлајн медијима, удружењима новинара и издавача, као на адресе три факултета која школују будуће новинаре.

Штампање и слање приручника објављено је у оквиру пројекта “Поштовање Кодекса новинара Србије услов за медијси и новинарски професионализам “; који је суфинансирало
Министарство културе и информисања.