Путујућа изложба о лажним вестима спремна за српске средњошколце

У поплави виртуелног садржаја Савет за штампу је изабрао да направи путујућу изложбу о професионалном новинарству која ће бити представљена средњошколцима у више градова Србије.

Изложба се састоји од четири „тотема“ који стоје у простору и ученицима нуде одговоре на питања: зашто су лажне вести лоше иако су забавне, шта су дезимације, ко најчешће шири лажне вести, каква је улога у свему томе инфлуенсера и познатих личности.

„Претходних година смо обучили преко 350 младих у Крагујевцу, Бору, Нишу, Лозници, Пролом Бањи, Новом Саду и Београду за медијску писменост, а ова изложба је повод да разговарамо са још већим бројем младих о медијима, да укључимо професионалне новинаре који раде за локалне медије да би помогли да се разуме како се супротставити говору мржње, дискриминацији и лажним вестима,“ рекла је Гордана Новаковић генерална секретарка Савета за штампу.

Изложба „Лажне вести“ је реализована у оквиру пројекта “Изградња поверења у медије у југоисточној Европи и Турској – фаза два.”, који су подржали Европска комисија и Унеско.

Савет за штампу је независно, саморегулаторно тело које окупља издаваче, власнике штампаних, онлајн медија и новинских агенција, и професионалне новинаре. Основан је да би пратио поштовање Кодекса новинара Србије у штампаним и онлајн медијима, као и у новинским агенцијама и решавао жалбе на садржаје тих медија.

Савет за штампу се бави и едукацијом за поступање у складу са Кодексом новинара и ради на јачању улоге медија у Србији.

Погледајте шта ради савет за штампу    https://savetzastampu.rs/