САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Савет за штампу осуђује прогон породице настрадалог дечака
Савет за штампу позива све колеге и колегинице да се уздрже од непрофесионалног и непристојног извештавања о породицама које су доживеле трагедију и изгубиле неког од својих ближњих.

Такодје, Савет осуђује прогон којем је у среду била изложена породица дечака погинулог при покушају да изађе из градског аутобуса, као и објављивање фабрикованих детаља о њиховом животу и тренутном стању. Новинари тиражног дневног листа најпре су пресретали чланове породице, а потом, не добивши оно што су желели – измислили изјаву дечакове баке.
Упозоравамо колеге и колегинице да је такво извештавање у супротности с поглављима 1, 5, 6 и 7 Кодекса новинара Србије која се односе на истинитост, новинарску пажњу, однос према изворима и право на приватност.


Осим што су дужни да објављују само истините и проверене информације, новинари имају обавезу да приликом разговора с унесрећеним људима, покажу емпатију, не злоупотребе њихов емотивни статус и да ни на који начин не наруше њихову породични интиму.


Прогањање породице која је управо остала без детета представља, не само кршење елементарних професионалних стандарда, већ и нарушавање угледа читаве наше професије.
Због тога, Савет инсистира на томе да медији поштују Кодекс новинара Србије и извештавају на основу чињеница, једино и искључиво у интересу јавности. Све медије који су објавили спорне текстове позива да их уклоне из својих онлајн издања.


Чланови Управног одбора и Комисије за жалбе Савета за штампу