Записник са деведесете седнице Комисије за жалбе одржане 25.07.2019

САВЕТ ЗА ШТАМПУ

Комисија за жалбе

Бр.91
25.7.2019.
Београд


ЗАПИСНИК

 

Са 90. седнице Комисије за жалбе, одржане 25.7.2019. године, са почетком у 18 сати, у просторијама Савета за штампу

Присутни чланови Комисије: Стојан Марковић, Владо Мареш, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Лиљана Смајловић, Ивана Стјеља, Тамара Скрозза, Вукашин Обрадовић и Зоран Станојевић (уместо Вишње Аранђеловић)

Одсутни чланови Комисије: Невена Кривокапић и Златко Чобовић

Остали присутни: Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу


Дневни ред:

 

1.Разматрање жалбе Божидара Вуксановића на текст објављен на порталу „Tpknews“

2.Разматрање жалбе Горице Николин на текст објављен у „Вечерњим новостима“

 

Чланови Комисије су пре седнице обавештени да је УНС одлучио да Вишњу Аранђеловић, која је на одмору, на овој седници замени Зоран Станојевић. Договорено је да седници, уместо ње, председава Вукашин Обрадовић, представник Асоцијације медија.

 

1.Адвокати Божидара Вуксановића поднели су жалбу се на текст у којем је наведено да је група младића, у којој је био Вуксановић пребила двојицу момака, као и на то што портал није објавио деманти који су послали. Адвокати тврде да Вуксановић у то време уопште није био у Петровцу на Млави. Тамара Скрозза је, у току расправе, истакла да је одговор адмнистратора сајта скандалозан, да је несхватљиво да се он хвали тиме како објављују текстове без икакве провере и како сарађује са полицијом. Сличног мишљења била је и Љиљана Смајловић, која је истакла да је из тог одговора јасно да је реч о платформи на којој се све може објавити и да код оних који то раде не постоји никаква свест о одговорности, нити о било каквим правилима по којима медији треба да раде, па ни да имају обавезу да објаве деманти. Зоран Станојевић је, међутим, рекао да онлајн медиј који није регистрован нема ни законску обавезу да објављује одговоре и поставио питање да ли Савет за штампу уопште треба да одлучује о жалбама на текстове на оваквим порталима, који и нису медији. Он је оценио да такве платформе, на којима може да пише ко шта хоће, као и друштвене мреже,  не треба третирати као медије, односно да треба повући јасну границу и рећи да то није новинарство. Остали чланови Комисије нису се са овим сагласили, подсетили су да је Комисија до сада већ одлучивала о жалбама и на овај портал и на друге нерегистроване медије, те да читаоци не знају, нити праве разлику између тога да ли је медиј регистрован или није и било би јако лоше ускратити им могућност да се жале. Такође, Савет има обавезу да и овим медијима укаже на то шта је недозвољено радити и да правила професије морају да поштују сви који имају амбиција да информишу јавност на овај начин. Вера Дидановић је рекла и да се њој чини да они који су отворили портал немаји лошу намеру, али да једноставно не знају „правила игре“, односно да не разумеју какве обавезе новинари и медији имају, те да би их, вероватно, требало поучити. По завршетку расправе, Комисија је једногласно одлучила да су прекршене тачке 3 и 6 Поглавља IV и тачка 1 Поглавља VII:

2. Новинарка Горица Николин жалила се Савету због текста о смени тројице новосадских директора школа због неправилности у формирању одељења, тврдећи да су „Новости“ „потпуно преузеле“ њен ауторски текст са портала „021“. У току расправе, Љиљана Смајловић је рекла да је на западу стандард да медиј наведу ко је први известио о нечему, односно где је инфомација прво објављена, а да то наши медији никада не раде. Мада, како је додала, у овом конкректном случају за то није ни било разлога, јер није реч о некој ексклузивној инфомацији. Навела је и да јој објашњење новинарке „Новости“ о томе како је дошла до инфомација делује убедљиво. Зоран Станојевић је рекао да је није реч о истом тексту, да је новинарка „Новости“ проширила тему у односу на оно што је објавила Горица Николин, као и да до информације из Секретаријата о смени директора није било тешко доћи. Можда је, објаснио је, мислила да нема потребе да их зове поново само да би јој рекли то исто, већ се даље бавила темом на други начин. И остали чланови Комисије били су сличног мишљења, па је, након дискусије, једногласно одлучено да нема прекршаја Кодекса новинара Србије.

 

Седница је завршена у 18.30 сати.

 

Записник водила                                                                                           Председавајући

Гордана Новаковић                                                                                      Вукашин Обрадовић