Записник са осамдесет четврте седнице Комисије за жалбе одржане 27.12.2018

САВЕТ ЗА ШТАМПУ

Комисија за жалбе

Бр.85
27.12.2018.
Београд


ЗАПИСНИК

Са 84. седнице Комисије за жалбе, одржане 27.12.2018. године, са почетком у 18.30 сати у просторијама Савета за штампу

Присутни сви чланови Комисије: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Вукашин Обрадовић, Владо Мареш, Ивана Стјеља, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Љиљана Смајловић, Невена Кривокапић, Вишња Аранђеловић и Жељко Бодрожић

Остали присутни: Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу


Дневни ред:

1.Разматрање жалбе Асмира Бихорца на текстове објављене на порталу „Санџачке новине“
2. Разматање жалбе ТВ Лав плус на текст објављен на порталу „Глас западне Србије


1. Асмир Бихорац поднео је жалбу Савету за штампу због три текста која је објавио портал „Санџачке новине“, наводећи да је реч о лажним информацијама које треба да га дискредитују у јавности и да му се нанесе штета због политичког ангажовања. Комисија је, након краће расправе, једногласно одлучила да су првим текстом прекршене тачке 2,4 и 5 Поглавља И Кодекса новинара, док су у остала два текста изнети вредносн судови, због чега је Комисија, такође једногласно одлучила да нема повреде Кодекса. Порталу је изречена јавна опомена.

2. Главна и одговорна уредница ТВ Лав плус Данијела Илић поднела је жалбу Савету за штампу јер је ексклузивну изјаву начелника Моравичког округа дату у емисији те телевизије, портал „Глас западне Србије“, пренео без навођења извора, односно наводећи да је то била „изјава за медије“. У току расправе, Вишња Аранђеловић је рекла да мисли да Кодекс није прекршен, јер је довољно то што је наведено да је „рекао за медије“. Љиљана Смајловић је истакла да јој се чини превише строгим да Комисија одлучи да је ово прекршај Кодекса, будући да је у нашим медијима најчешче случај да се уопште не наведе да је нешто преузето из другог медија. Ипак, уколико Комисија одлучи да овако строго примени Кодекс, мора да буде свесна да је тиме успоставила стандард и да буде спремна да га неизоставно примењује и у сваком наредном случају. Невена Кривокапић је рекла да је Закон о ауторским и сродним правима јако ригидан, а да Кодекс упућује на закон, због чега је и Кодекс ригидан, па и смернице које су, на основу Кодекса израђене за онлајн медије, али да стандарди морају да се успоставе на основу тих докумената. Златко Чобовић је нагласио да он нема дилему да је Кодекс прекршен, јер је јасно да је начелник округа дао изјаву за ту телевизију и да није говорио за друге медије. ГЗС је, подсетио је, изјаву препричао и навео да је рекао „за медије“. По Кодексу, уколико се парафразира туђе ауторско дело, неопходно је навести аутора и извор. Закон о ауторским и сродним правима је, како је истакао, такође, јасан – на основу члана 43 Закона, дозвољено  је, у оквиру извештавања о текућим догађајима, а у обиму који одговара сврси и начину извештавања о текућем догађају, слободно користити дневне информације и вести које имају природу новинског извештаја, без дозволе аутора и без плаћања ауторске накнаде, али, према члану 41 Закона, мора бити наведено име аутора и извор из којег је дело преузето. Уз то, конкретна изјава нема карактер извештаја и дневне информације. Закон је такав какав је, али док постоји морамо га поштовати. Комисија је, после расправе, са десет гласова „за“ и једним „против“ одлучила да је прекршена тачка 1 Поглавља ИX Кодекса и смерница 2 у оквиру поглавља ИX Смерница за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу.

Седница је завршена у 18.55 сати.

 

Записник водила                                                                                           
Гордана Новаковић     

Председавајућа                                                                                
Ивана Стјеља