Записник са пете седнице Комисије за жалбе одржане 23.2.2012.

САВЕТ ЗА ШТАМПУ
Комисија за жалбе
Бр.6
23.2. 2012.године
Београд

ЗАПИСНИК

            Са пете седнице Комисије за жалбе одржане 23.2.2012. са почетком у 18 сати, у просторијама Савета за штампу.

Седници су присуствовали чланови Комисије: Миљенко Дерета, Љиљана Смајловић, председавајућа, Петар Јеремић, Александар Ђивуљскиј, Стојан Марковић, Небојша Спаић, Зоран Ивошевић, Славиша Лекић, Тамара Скрозза и Филип Шварм и генерална секретарка Савета Гордана Новаковић, сазивач седнице.

Одсутни чланови Комисије: Божо Прелевић

Дневни ред:

  • Разматрање жалбе Сретена Угричића на текст објављен у листу „Прес“
  • Разматрање жалбе Виктимолошког друштва Србије на фотографију објављену у листу „Вечерње новости”

1.На основу, на претходној седници договореног, правила да председавајући седнице и генерални секретар предложе Комисији одлуку, генерална секретарка је обавестила чланове Комисије да је њихов предлог у случају жалбе Сретена Угричића да одлука буде да је “Прес” прекршио Кодекс новинара Србије. Оваква одлука предложена је јер је “Прес” у наслову “Управник Народне библиотека подржао атентат на Бориса Тадића” изнео као чињеницу нешто што је вредносни суд редакције и што није ничим поткрепљено у текту испод таквог наслова.

Небојша Спаић истакао је да је реч о флагрантном кршењу Кодекса новинара, док је Александар Ђивуљскиј навео да се као чињеница представљено нешто што је суд до кога се дошло индуктивним закључивањем. Љиљана Смајловић рекла је да сматра да је Кодекс прекршен по два основа – тиме што наслов не одговара садржају текста и тиме што се у тексту не прави “разлика између чињеница које се преносе, коментара, претпоставки и нагађања”.

Зоран Ивошевић је, међутим, истакао да Угричић поптисивањем саопштења Форума писаца заправо подржао став Андреја Николаидиса да је у дворани Борик требало да експлодира бомба “и да стадају сви коју су били тамо, односно око 2000 људи”. “Слобода изражавања је ограничена. Право на живот је јаче од ње. А Николаидис је ушао у патологију слободе говора”, рекао је Ивошевић. Он је истакао и да Угричић сам признао да је приликом потписивања саопштења био необазрив, а да је као државни службеник морао да води рачуна шта ради.

Миљенко Дерета је рекао да се текстом који је потписао Форум писаца тражи само да престане хајка на Николаидиса и да се објави цео његов текст а не само једна реченица која је извучена из контекста. “Ако је Угричић тиме подржао атентат на Тадића, онда би сви потписинци морали да одговарају за то кривично дело”, навео је Дерета. Љиљана Смајловић је рекла да све што је Ивошевић навео могу бити разлози за смену Угричића, али да Комисија не расправља о томе, док је Спаић подсетио да је суштина да наслов не одговара тексту и да се њиме као чињеница саопштава закључак шта би неко био спреман да уради.

Комисија је, након расправе, једногласно одлучила да је “Прес” прекршио Кодекс новинара Србије и наложила листу да објави ту одлуку.

2. Генерална секретарка обавестила је чланове Комисије, да председвајућа Љиљана Смајловић и она сматрају да објављивањем спорне фотографије у “Новостима” грађанка уз чију сагласност се жалило Виктимолошко друштво није могла бити повређена, али да лист није навео да је реч о архивској фотографији, што је обавеза по Кодексу. Лица жена на фотографији из затвора која је снимљена пре неколико година и у другом контекту, затамњена су у складу са законом и мало је вероватно да би их ико могао препознати, рекао је Филип Шварм. Сличан став имали су и остали чланови Комисије, али је Зоран Ивошевић рекао да по закону лик мора да се замути тако на де може да се препозна, али да особа може да се препозна и по ушима које на овој фотографији нису “замагљене”.

Комисија је на крају јендогласно одлучила да је повреде Кодекса новинара није било, али да у образложењу одлуке треба да стоји и препорука редакцијама да када објављују архивске фотографије воде рачуна о контексту и да обавезно назначе да је реч о архивској фотографији.

Седница је завршена у 19.50. сати

               Записник водила:                                                                      Председавајућа:

            Гордана Новаковић,                                                                   Љиљана Смајловић

генерална секретарка Савета за штампу