Записник са седамдесет треће седнице Комисије за жалбе одржане 25.1.2018.

САВЕТ ЗА ШТАМПУ
Комисија за жалбе
Бр.74
25.1.2018.
Београд


ЗАПИСНИК

Са 73. седнице Комисије за жалбе, одржане 25.1.2018. године, са почетком у 18 сати у просторијама Савета за штампу

Присутни сви чланови Комисије: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић-Поповић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић, Љиљана Смајловић и Невена Кривокапић.

Остали присутни: Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу


Дневни ред:

1. Разматрање жалбе Удружења грађана Рома Продукција Roma world на текст објављен у дневном листу „Вечерње новости“

2. Разматрање жалбе Петра Јеремића на текст објављен у дневном листу „Српски телеграф“

На почетку седнице чланови Комисије су се договорили да у наредних шест месеци заменик председавајућег буде Ивана Стјеља, која ће председавати Комисији, након Влада Мареша, од 1. јула 2018. године.

1. Председник Удружења грађана Рома Продукција Roma World Туркијан Реџепи поднео је жалбу Савету за штампу сматрајући да је и самим текстом и коментарима испод њега прекршена одредба Кодекса новинара која се односи на забрану дискриминације. У току расправе, Златко Чобовић је рекао да је коментарима несумњиво прекршен Кодекс, док није сигуран да то што се у наслову и тексту наводи да је реч о ромском насељу представља прекршај, јер је реч о одредници где се нешто догодило. Исто би било када би, рецимо, у неком аустријском медију посало – у крају претежно насељеном Србима. Тамара Скроза је рекла да се њој ипак чини претераним и тенденциозним да се чак три пута у тексту наглашава да је реч о Ромима. По њеном мишљењу, то је дискриминација „између редова“ која је готово редовна кад је реч о Ромима. Љиљана Смајловић је рекла да мисли да је Кодекс прекршен и текстом и коментарима, али да није сигурна да ли је постојала намера или новинари и уредници „Новости“ ни не зању да постоји одредба у Кодексу по којој се национална припадност објављује само када је то неопходно за разумевање контекста, те да би требало са њима разговарати о томе. Невена Квивокапић је истакла да је Кодекс прекршен пре свега коментарима и додала да лист ради премодерацију и има правила за коментарисање у којима је, између осталог, наведено, да су „строго забрањене увреде на националној основи“, што значи да „Новости“ у овом случају нису поштовале властита правила. Ивана Стјеља је указала да је за тај лист отежавајућа околност то што је Комисија већ донела више сличних одлука, а да они и даље, супротно Кодексу, иако то није важно за разумевање контекста, наводе националну припадност, чиме доводе у лош положај и остале припаднике те заједнице. Драган Ђорђевић је нагласио да да новинар није известио на овај начин, не би било ни дискриминаторних коментара, као што их не би било ни да нису објављене фотографије на којима се јасно види да је реч о ромском насељу, због чега сматра да је прекршен Кодекс. Петар Јеремић је рекао да нема дилему да је Кодекс прекршен коментарима, али да није сасвим сигуран да за разумевање догађаја није било где је дошло до туче. Након расправе, Комисија је једногласно одлучила да су „Вечерње новости“ прекршиле Кодекс и наложила листу да објави ову одлуку.

2. Члан Комисије за жалбе Петар Јеремић поднео је жалбу због текста који, како је навео, представља очигледан пример лажне вести пласиране у интересу центара моћи за које поједини медији раде. Уз жалбу је приложио и ауторски текст Оље Бећковић, објављен у “Блицу”, у којем она истиче да је све у вези са њеним наводним састанком са Вуком Јеремићем на којем јој је нудио место главног уредника недељника који покреће, о чему пише “Српски телеграф” измишљено. Петар Јеремић није учествовао у расправи и одлучивању о овој жалби. Тамара Скроза је, у току дискусије, оценила да је реч о тексту какве свакодневно имамо у табоидима – лансирају неку причу без доказа, не питају ништа људе о којима пишу, позову неког аналитичара који то коментарише и провидно имају више страна у причи. Златко Чобовић је рекао да му се чини да је текст написан са идејом да се дискредитује Вук Јеремић, односно да се поново покрене питање ко финансира његово политичко деловање, јер је три четвртине текста посвећено томе. Да би се пкренула та прича измишљен је наводни састанак са Ољом Бећковић и његова понуда да она уређује лист који наводно покреће Јеремић. Ивана Стјеља је нагласила да су, осим одредби из поглавља Истинитост извештавања, прекршене и одредбе које се односе на измишљање извора информација и утицај интереса власника медија на истинитост извештавања. Комисија је, по окончању расправе, једногласно одлучила да „Српском телеграфу“ изрекне јавну опомену.

Седница је завршена у 18.35 сати.


Записник водила
Гордана Новаковић

Председавајући
Владо Мареш