Записник са шездесет шесте седнице Комисије за жалбе одржане 6.6.2017.

САВЕТ ЗА ШТАМПУ
Комисија за жалбе
Бр. 67
6.6.2017.
Београд


ЗАПИСНИК

Са 66. седнице Комисије за жалбе, одржане 6.6.2017. године, са почетком у 17 сати у просторијама Савета за штампу.

Присутни чланови Комисије: Златко Чобовић, Стојан Марковић, Тамара Скроза, Владо Мареш, Вера Баришић Поповић, Петар Јеремић, Ивана Стјеља, Вера Дидановић, Драган Ђорђевић и Љиљана Смајловић.

Одсутни чланови Комисије: Невена Кривокапић

Остали присутни: Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу


Дневни ред:

1. Расправа о записнику са седнице Комисије за жалбе одржане 25.5.2017. године


1. Седницу је сазвао председавајући Петар Јеремић, пошто је више чланова Комисије имало примедбу на садржај записника са претходне седнице. На седници 25. маја чланица Комисије Љиљана Смајловић најавила је да ће накнадно доставити своје издвојено мишљење о жалбама које је Комисија разматрала. Након што је то учинила, део чланова Комисије сматрао је да у записник не може да се уврсти нешто што није речено на седници, посебно не у интегралном облику, као и да је проблем то што је у издвојеном мишљењу поменута чланица Комисије, која није имала прилику да на примедбе одговори.

Љиљана Смајловић је на седници рекла да када је најавила да ће накнадно послати издвојено мишљење нико од чланова Комисије није имао примедбу на то. Проблем је, како је рекла, настао када су видели шта је написала. Зато очекује да њено издвојено мишљење буде и у записнику и у одлукама са седнице. Она је нагласила и да се после дужег времена вратила у Комисију и да јој је било замиљиво да посматра како Комисија сада ради, те да због тога није хтела да се укључује у расправу и да није мислила да би некоме могло да смета то што ће свој став објаснити касније. Она је обећала је и да више никада неће накнадно достављати мишљење и додала да се у принципу слаже са тим да се уведе правило да не може накнадно да се додаје било чије мишљење, па ни њено.Тамара Скроза је нагласила да је записник преглед онога што се дешава на седници и да не би требало да се у записник нешто касније додаје, јер то може да направи озбиљан проблем. Она је истакла да је ово преседан који је довео до тога да Комисија сада одржава посебну седницу због записника. Истакла је и да, ако се сада успостави пракса да свако може накнадно да шаље нешто што није рекао на седници, то ће на крају довости до тога да Комисија не мора ни да се састаје, него да сваки члан може од куће да пише шта мисли, што није добар пут. Она је рекла и да уколико записник буде прихваћен са накнадно послатим мишљењем Љиљане Смајловић, тражи право да и она одговори на то и да то такође уђе у записник.

Са овим се нису сагласили Златко Чобовић и Владо Мареш, који су тврдили да се у записник не може уносити ништа што није речено на седници, јер онда сваки члан Комисије може да накнадно дода нешто што није рекао, па да други одговарају на то и тако унедоглед. Чобовић је рекао да нема исуства са издвојеним мишљењима, да у Пословнику о раду Комисије за жалбе нема ничега о томе, али ако се, рецимо, узме упоредна пракса Уставног суда Србије, у пословнику тог тела пише да право на издвојено мишљење судија има на основу дискусије коју је изнео на седници. У овом случају, како је рекао, Љиљана Смајловић свој став није изнела на седници, већ је само најавила да ће послати издвојено мишљење и то чак и пре гласања. Она је додао и да је неприхватљиво да се у записник уноси само сажетак онога што су чланови Комисије говорили на седници, а да мишљење које је накнадно достављено буде наведено интегрално. Петар Јеремић је подсетио да је Смајловић најавила да ће накнадно доставити своје мишљење и да нико није имао примедбу на то, тако да је неприхватљиво да јој се накнадно ускрати нешто што јој је већ  дозвољено. Владо Мареш је, међутим, тврдио да чланове Комисије нико није ни питао да ли ће јој то дозоволити, да они о томе нису одлучивали, те да он није ни чуо када је најавила да ће нешто накнадно послати. Он је нагласио да би додавање у записник онога што на седници није речено био фалсификат, да се „Љиљана игра главног уредника“, да свима у Комисији „соли памет“ и да покушава да докаже да њен глас вреди више од других, односно да „безобразно и непринципијелно инструментализује рад Комисије“. Љиљана Смајловић је рекла да Владо Мареш покушава да спречи да у јавност доспе мишљење које му се не допада и да је поптуно несхватљиво да Савет за штампу буде против објављивања другачијег мишљења. Вера Дидановић је рекла да је мало увређена тиме што је окарактерисана као неко коме смета другачије мишљење, те да она, на основу искуства са две седнице Комисије у којима је до сада учествовала, није стекла утисак да Комисија одлучује унисоно и да нема другачијег мишљења. Она је подсетила и да на претходној седници није ни донета одлука о томе да ли је карикатуром из „Политике“ прекршен Кодекс, управо зато што су чланови Комисије различито гласали. Додала је и да би било добро да је Смајловић своје мишљење о жалбама изнела на седници, јер би можда утицала и на то да неко други промени став. Скроза је рекла да је њој лично био врло користан Љиљанин став који се односио на карикатуру, али да јој је потпуно неприхватљиво да јој она оспорава право да као чланица Комисије подноси жалбе. Смајловић је рекла да није имала такву намеру, да је мислила да су њена запажања била начелна и принципијелна, те да је спремна да коригује своје мишљење у том делу, јер је схватила да је повредила Тамару.

Ивана Стјеља је рекла да мисли да је Комисија погрешила када је на претходној седници дозволила да се накнадно пошаље издвојено мишљење, да је то процедурални пропуст који може бити превазиђен тиме што то накнадно достављено мишљење не би било део записника, већ неке радне белешке или додатка који би ишао уз тај записник. Тамара Скроза је предложила и да Комисија предложи Управном одбору Савета за штампу да се Пословник у раду Комисије за жалбе измени тако да се уреди и начин на који се води записник и његов садржај, као и правила кад је реч о издвојеном мишљењу. Комисија је једногласно прихватила оба предлога и договорено је да предлог за измене Пословника припреми Ивана Стјеља.

Седница је завршена у 18.40 сати.


Записник водила
Гордана Новаковић

Председавајући
Петар Јеремић