Записник са сто седме седнице одржане 30.12.2020

САВЕТ ЗА ШТАМПУ
Комисија за жалбе
Бр.108
30.12.2020.
Београд

ЗАПИСНИК

Са 107. седнице Комисије за жалбе, одржане 30.12.2020. године у 16 сати онлајн.
Присутни сви чланови Комисије: Владо Мареш, Тамара Скрозза, Љиљана Смајловић, Драган Ђорђевић, Златко Чобовић, Зорица Вишњић, Вида Петровић Шкеро, Снежана Андрејевић, Јелка Јовановић, Бојан Цвејић и Оливера Милошевић
Остали присутни: Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу

Дневни ред:
1.Разматрање жалбе Ане Грубин на текст објављен у дневном листу „Курир“
2. Разматрање жалбе Лидије Кандолф Секуловић на текстове објављене на порталу „Република.рс“
3. Разматрање четири жалбе Жељка Мијушковића на текстове објављене на порталу „Република.рс“
4. Разматрање жалбе Павла Јелесијевића на текст објављен на „Медиа порталу“
Снимак седнице на:

1.Адвокатица Ане Грубин (Михајловски) поднела је жалбу због текста у којем је, како је навела, откривен идентитет жртве силовања, иако је она означена иницијалима, јер је откривено да је реч о сестри познате водитељке, као и да је „сензационалистичким насловом и помињањем имена Ане Михајловски повређено и њено право на приватност, достојанство и интегритет. С обзиром на то да је Комисија на претходној седници разматрала жалбу сличног садржаја на текстове објављене у „Српском телеграфу“, чланови Комисије за жалбе остали су при оценама које су тада изнели, па је и овога пута, после краће расправе, једногласно одлучено да је прекршена тачка 1 поглавља 7.
2-3. Комисија је водила обједињену расправу о жалби Лидије Каднолф Секуловић и четири жалбе Жељка Мијушковића, јер се односе на исте текстове. Двоје лекара са ВМА жалило се због серије текстова у којима су о њима и њиховом раду изнете бројне нетачне информације, без икакве провере и доказа. У току расправе, Снежана Андрејевић је оценила да за оптужбе које су изнете против двоје лекара нису понуђени никакви докази, а оптужени су за озбиљне злоупотребе, између осталог и за то да су узимали новац од специјализаната за истраживање. Додала је да је она увек за то да медији укажу ако постоји нека злоупотреба и да о таквим стварима треба писати, али да у овом случају ниједна чињеница није доказана. Тамара Скрозза је рекла да су сви текстови објављени и у „Српском телеграфу“, а не само на порталу тог листа, да је то редовно пратила и да јој је тек сада јасно шта значи прогон – јер никакви докази нису понуђени ни за шта што се у серији текстова тврди. Додала је и да мисли да је текстовима прекршена и тачка 2 поглавља Новинарска пажња, пошто редакција верује на реч лекарки која износи оптужбе против њих иако је јасно да она у томе има свој интерес, и ни не покушава да било шта стварно провери и утврди како заиста стоје ствари. Оливера Милошевић се сагласила са њима да је реч о личном сукобу, да нема доказа за изнете тврдње и да су оптужбе непоткрепљене. Истакла је и да је, оваквим извештавањем угрожен, не само интегритет ово двоје људи, већ и јавни интерес. „Република.рс“ позива пацијенте који су учествовали у клиничким испитивањима да их туже, чиме је нанета штета великом броју пацијената, којима често живот зависи од таквих студија и оне су им последња сламка за спас. Зато је на овај начин нарушено поверење пацијената, чиме је угрожен и јавни интерес, али и углед установе у којој се спроводе испитивања. Зорица Вишњић је рекла да је сагласна са Оливером Милошевић да је пацијентима послата веома опасна порука. Додала је да је обратила пажњу и на питања која је новинарка слала жалиоцима и да су та питања веома манипулатвна. Двоје лекара, због процедура, не могу да одговоре, што новинарка зна, али она ни не очекује одговоре, јер има унапред формирано мишљење. Након расправе, Комисија је једногласно одлучила да су преркшене тачке 2 и 5 поглавља 1 и тачке 1 и 2 Поглавља 5.


4. Павле Јелесијевић поднео је жалбу Савету за штампу, верујући да је „Медиа портал“ прекршио више тачака Кодекса новинара из поглавља: Истинитост извештавања, Одговорност новинара, Поштовање приватности и Коришћење часних средстава, тиме што је, како је навео, „на његов рачун изнео низ неистинитих трвдњи, оптужби и неоснованих квалификација“. Бојан Цвејић је, у току диксусије, рекао да је Кодекс прекршен, а да то што је редакција навела да је била испровоцирана Јелесијевићевим објавама на Фејсбуку, не може да буде оправдање. Да је реч о злоупотреби медија мислила је и Вида Петровић Шкеро, која је истакла да позивање на то што неко пише на Фејсбуку није од утицаја на одлуку Комисије, јер нити је посао Савета да штити било кога од написа или напада на друштвеним мрежама, нити се медиј може злоупотребљавати за неку врсту личног окршаја. Тамара Скрозза је нагласила да ће она бити уздржана, јер одбија да се изјашњава у свакој ситуацији када се вређају чланови Комисије и тако ће наставити и убудуће. Рекла је да зна да се Комисија не изјашњава о одговорима на жалбе, али да је ово што је редакција Медиа портала написала деградација сваког од чланова Комисије и недопустив притисак на њу, јер су изнете отворене претње.Она, под тим условима, не може да се изјашњава, нити може да донесе ваљану одлуку. Снежана Андрејевић је нагаласила да Кодекс јесте прекршен, без обзира на „гадости које су презентоване као општење на друштвеним мрежама“. То је недопустиво, али није оправдање за овакав текст којим се вређа жалилац. Додала је да Комисија мора да се изјашњава о ономе за шта је надлежна и без обзира на претње, јер не може да не заштити подносиоца жалбе, зато што неко прети члановима Комисије. Рекла је да чланови Комисије треба да раде свој посао и да је она давно огуглала на претње и коментаре. Лиљана Смајловић је, међутим, рекла да она не сматра да је Комисији прећено, а да мисли и да није небитно што је и говор поносиоца жалбе неетичан. Комисија је, на крају, са десет гласова за и једним уздржаним одлучила да су прекршене тачке 2,4 и 5 поглавља 5  Кодекса новинара.

Седница је завршена у 16.40 сати.


Записник водила Председавајући

Гордана Новаковић Владо Мареш