Записник са сто тринаесте седнице одржане 24.06.2021


САВЕТ ЗА ШТАМПУ
Комисија за жалбе
Бр.114
24.6.2021.
Београд

ЗАПИСНИК

Са 113. седнице Комисије за жалбе, одржане 24.6.2021. године у 18 сати онлајн
Присутни сви чланови Комисије:Владо Мареш, Љиљана Смајловић, Драган Ђорђевић, Златко Чобовић, Зорица Вишњић, Вида Петровић Шкеро, Јелка Јовановић, Оливера Милошевић, Тамара Скрозза, Снежана Андрејевић и Бојан Цвејић
Остали присутни: Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу

Дневни ред:

1.Разматрање жалбе Медина Халиловића због необјављивања одговора на текст објављен на порталу „Санапресс“
Чланови Комисије су на почетку седнице обавештени да је Драгани Ђорђевићу истекао шестомесечни мандат председавајућег и да ће у наредних шест месеци седницама председавати Зорица Вишњић.
1.Главни и одговорни уредник портала Сњуз Медин Халиловић поднео је жалбу јер није објављен његов одговор на саопштење издавача агенције САНА на текстове објављене на порталу који уређује, ни након што је, на захтев редакције, преправио првобитни текст одговора. 

У току дискусије, Снежана Андрејевић је рекла да су били испуњени услови да деманти буде објављен и да је необјављивањем прекршен Кодекс, иако јој се чини да, сем необјављивања одговора, има и других прекршаја. Нагласила је да није коректно ни то што се редакција „Санапресс“ позива на претходну одлуку Комисије за жалбе, да нису смели да објаве сами део одговора, односно да су сада због тога одлучили да не објаве ништа, иако су били дужни да то ураде. Рекла је да је све што се дешава у вези са овим случајем застрашујуће.Мисли, ипак, да Комисија не треба да проширује расправу ван објављивања одговора, мада је очигледно да постоје и други проблеми, јер се боји могуће ескалације сукоба између два медија. Тамара Скрозза се сагласила са тим да би сукоб могао да екслаира и додала да ће онда бити тешко и Комисији да изађе из тога, те да се боји да би ово могло да се претвори у обрачун са каквим се Савет већ суочио у вези са неким другим локалним медијима, рецимо у Чачку. Зорица Вишњић је рекла да су оптужбе и претње у коментарима на које је „Сњуз“ реаговао застрашујуће и да је, пре свега због тога, требало омогућити Халиловићу да одговори на саопштење, чак и ако можда није потпуно у складу са законом прописаним условима за објављивање одговора. Додала је и да је ситуација између та два медија страшна, али уопште и услови у којима раде медији у Новом Пазару.


Након расправе, Комисија је једногласно одлучила да је прекршена тачка 6 поглавља 4.
Седница је завршена у 18.15 сати.


Записник водила Председавајући

Гордана Новаковић Драган Ђорђевић